Ski VM i Sverige

Sveriges største skidestination lægger pister til VM i alpint skiløb fra den 5. – 17. februar. Området, hvor VM i de alpine discipliner og i skiskydning finder sted er de svenske byer  Åre og Östersund i regionen Jämtland.  Det er skiløb i noget af nordens bedste skiterræn. Konkurrencerne forventes at tiltrække 240.000 besøgende og arrangørerne regner med at mesterskaberne vil blive omtalt i 70 lande  og nå én milliard tv-seere. Næsten 2.000 journalister forventes at være til stede i regionen under arrangementerne. Der er  VM i alpint skiløb fra 5. – 17. februar og VM i skiskydning fra 7. til 17. marts. 

ski-vm-i-sverige

Gode forhold                                

Åre og Östersund er et naturligt udgangspunkt for skiløbere og udendørsentusiaster fra hele verden, og begge byer har en tradition for at arrangere store mesterskaber.  Skiområdet Åre/Östersund tilbyder træningsmuligheder og konkurrencedygtige faciliteter i den bedste internationale klasse, hvilket også gavner de mere almindelige besøgende, som udnytter de unikke vinteromgivelser til skiferie og vinterhygge.

”Vi er stolte over og glade for, at Jämtland  og Härjedalen påny bliver vært for to af verdens største vintermesterskaber, og vi ser frem til at byde besøgende velkommen fra hele verden. Internationale mesterskaber giver os mulighed for at vise, hvad vi har at tilbyde i form af fantastisk skiløb, det være sig  alpint og langrend, men også i form af andre vinteroplevelser. Det er tilmed nemt at komme til skidestinationerne Östersund og Åre med transfertider fra Åre/Östersund Lufthavn på henholdsvis 15 minutter og på lidt over en time. Når man er vel fremme, er der tilmed gåafstand mellem pister, skiløjper, boliger og andre tilbud”, siger Mats Forslund, adm. direktør, Jämtland/ Härjedalen Turisme.

VM Siden 1954

Åre/Östersund i Jämtland Härjedalen har skifaciliteter, som tiltrækker de helt store, internationale skievents, og det er der kun én grund til. Området kan honorere de krav, der er til konkurrencer, hvor de bedste duellerer. En høj kvalitet på skiterræn og konkurrencefaciliteter, som samtidig tilfredsstiller selv den mest krævende skigæst, også den danske, som ønsker det bedste af det bedste.

ski-vm-i-sverige

”Nu er der også fokus på god og bæredygtig kost i regionen, så det er et ekstra plus”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Åre er med sine 1400 indbyggere en lille landsby med en unik blanding af naturskønne omgivelser og ’byens puls’. Det alpine skiløb har længe været i centrum, siden afholdesen af det  første VM i alpint skiløb tilbage i 1954, som var startskuddet til en række tilbagevendende VM konkurrencer. Der er frem til i dag blevet arrangeret over 100 alpine verdensmesterskabskonkurrencer i Åre.

Fra den 7 til 17 marts  i år foregår det så i Östersund med skiskydning.  Östersund  er et af de største vintersportssteder i Sverige – en vinter by med masser af udendørs aktiviteter inden for gåafstand og med udsigt over Stor Sjón med is på og Jämtlands fjelde. Allerede for 100 år siden blev der arrangeret skiløbskonkurrencer på nøjagtigt det sted, hvor der i dag er skiskydningskonkurrencer i skiskydningsarenaen.

Lokal mad løfter VM til nye højder

Östersund og Jämtlandsregionen Härjedalen har siden 2010 været udnævnt til at være Creative City of Gastronomy af UNESCOs netværk, Creative Cities Network. Östersund er nomineret i kategorien ”Gastronomi” og er den eneste svenske by inden for gastro, der i dag består af 26 byer fra hele verden.

Dette vil sætte sit præg på de to verdensmesterskaber. Maden, der serveres, vil holde høj kvalitet med så mange lokalt producerede og bæredygtige råvarer, som det overhovedet er muligt. VM-arrangørerne ønsker at benytte lejligheden til at fremvise det lokale køkken i midten af landet og dets råvarer og vise de besøgende det arbejde, der gøres inden for bæredygtig fødevareproduktion.

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 59 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam