Sansouci i dansk barok fyrværkeristorm

Sansouci-parken i Potsdam og terrasser ved Orangeriet skaber baggrund for det danske barok-ensemble Concerto Copenhagen når elementerne slippes løs.

De fleste opfatter vist Potsdam som en integreret del af Berlin, men intet kan være mere forkert. Potsdam er helt sig selv som delstaten Brandenburgs hovedstad, og store dele af den indre by præges af kvarterer, der huser regering og administration.

På den anden side er Potsdam naturligvis påvirket af nærheden til Berlin, men dog ikke mere end at man har en følelse af at ”komme hjem” til noget, der mest af alt minder om en hyggelig provinsby. Det kunne for den sags skyld vær Roskilde, Randers eller Kolding.

Og dog alligevel ikke. Frederik den Store har i den grad sat præg på byen med sine store parkanlæg, sommerslottet Sansouci med trappeterrasser og det nærliggende Orangeri i den botaniske have og slottet Neues Palais. Det forekommer som en selvfølge, at Potsdam i 1990 blev optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Concerto Copenhagen under ledelse af Lars Ulrik Mortensen. Foto: Thomas Nielsen

Elementernes rasen

Det er i disse storslåede barokke rammer det danske barokensemble, Concerto Copenhagen, på lørdag træder op med et program, der får elementerne til at rase, og mod slutningen udløser det traditionsrige fyrværkeri, der altid afslutter koncertarrangementer af denne størrelse.

På programmet værker, der lyser af komponisternes glæde over at indfange naturens mysterier og bringe elementer som ild, storm og vand ind i perfekt barok harmoni.

Først den franske komponist Jean-Féry Rebels Les Elements fra 1737, Vivaldis fløjtekoncert i F-Dur (Storm over havet), fulgt af samme komponists violinkoncert i Es-Dur med samme tema og derefter Mathew Lockes Stormen fra 1674. Og finalenummet er Telemanns ouverture i C-Dur Hamborgs Ebbe- og Flod suite, som virkelig bringer elementerne i oprør og som naturligvis er signalet til det afsluttende festfyrværkeri.

Solister i værkerne er Katy Bircher på tværfløjte og Frederik From violin, og det hele afvikles under ledelse af Lars Ulrik Mortensen, der dirigerer ensemblet fra sin plads ved cemballoet.

Luisenplatz med den ene af Potsdams byporte, Brandenburger Tor

Rundt i byen Potsdam

Men koncerten er jo et, og byen Potsdam noget andet, og naturligvis skal man benytte sig af lejligheden til at kigge nærmere på byen, når man nu er der.

Helt centralt, og i gåafstand fra såvel Sansouci og Orangeriet ligger Luisenplatz med den ene – den største – af Potsdams byporte, Brandenburger Tor. Brug dette centrale udgangspunkt til en lille spadseretur i byen. Gågaden Brandenburger Strasse munder ud i Luisenplatz. Her findes næsten alt, hvad man kan ønske sig af specialbutikker, cafeer og restauranter. Kig også på et lille antikvariat tæt på Luisenplatz. Uanset førpris og værdi sælges tysk litteratur, internationale værker om kunst og arkitektur, fremragende kobberstik m.v. til enhedspriser på 3-5 EUR.

En lidt længere spadseretur fører til den hollandske bydel, opført i 1700-tallet til en ”importeret” hollandsk koloni af håndværkere. Bydelen er et både eksklusivt og dyrt boligområde, men byder også på restauranter af høj kvalitet, bl.a. restaurant Charlotte, som ganske vist skilter med overvejende italienske specialiteter, men noget skal man jo reklamere med. Spisekortet er både stort og internationalt, og går man efter traditionel tysk mad, går man heller ikke forgæves.

Gågaden Brandenburger Strasse byder på et stort udvalg af specialbutikker, cafeer og restauranter.

Moskéen som ikke er en moské

På en tur rundt kan man næsten heller ikke undgå at komme forbi et større bygnigsværk, som umiskendeligt fremtræder som en moské med minaret og det hele. Det er det nu ikke. Minareten er en skorsten og bag moskeens mure gemmer sig europas måske største og kraftigste dampmaskine, som driver et pumpeværk, der skaffer højde på Sanssouci-parkens springvand. Dampmaskinen er for længst erstattet af anden drivkraft, men den er der endnu og, hævdes det, den er fuldt funktionsdygtig.

Der kommer naturligvis også et tidspunkt, hvor man kigger sig omkring efter en seng at sove i. Det indlysende valg er Hotel am Louisenplatz. Prangende ser det ikke ud, men der er alt, hvad man forventer sig af et veldrevet provinshotel. Værelserne er store og der er højt til stuk-loftet. Attraktionen er, at en del af værelserne har store altaner med frit kig til Luisenplatz og det store springvand, som blev omlagt og fornyet i forbindelse med en have-udstilling i Potsdam i 2001, og til Brandenburger Tor. Og så byder hotellet på en særdeles rigelig morgenbuffet. Hvad kan man forlange mere? Jo, naturligvis; et særdeles rimeligt prisniveau.

(Foto af fyrværkeri: Stefan Gloede)

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen