Dubrovnik by Night – en fortryllende oplevelse

Årtusindgamle byer langs Kroatiens skærgård er Unesco-verdensarv

dubrovnik-by-night
Dubrovniks gamle bydel skyder sig som en halvø ud i vandet.
Der er indgang via de tre buer midt i billedet. PR-foto
dubrovnik-by-night
På vej ind gennem muren til Dubrovnik by Night. Foto Hanne Würtz

Af Hanne Würtz

Aftenens spot på de smukke, historiske bygninger skaber en eventyrlig stemning med lys og skygger i Dubrovniks gamle bydel, der ligger på en halvø og og siden 1979 har været på Unescos verdensarvliste.
Men henlæg besøget til efteråret eller tidligt forår, inden de årlige 750 krydstogtskibe skaber trængsel i havnen, og krydstogtgæsterne myldrer fra borde og gør det næsten umuligt at bevæge sig rundt i den gamle by specielt i dagtimerne, mens guiderne kæmper for at finde en plet, hvor de kan få ørenlyd.

Det må være lidt af et mareridt for de 500 faste indbyggere inden for bymuren, men betyder gode penge for restauranter, caféer og souvenirbutikker. For turismen er den væsentligste indtægtskilde, og efter at Games of Thrones blev optaget her, er turiststrømmen vokset.

Spot på de smukke bygninger skaber en eventyrlig stemning.
Her er det St. Blaise Kirke. Foto Hanne Würtz
Der er smukke, lyse sten i den gamle by både på murværk, trapper og gader. PR-foto

Opførelsen af bymuren begyndte i det 8. århundrede, men tog for alvor fart i det 15. og 16. århundrede, da byen og republikken Dubrovnik var udsat for konstante trusler. Umiddelbart inden for den vestlige indgang er der (mod entré) adgang til en spadseretur på den 1.940 meter lange og 22 meter høje mur, hvorfra der er udsigt over hele bydelen.

Fra muren er der et godt kig ned over den brede hovedgade Placa, der slutter ved klokketårnet. Her er der udgang til havnen. PR-foto

Tak fra Richard Løvehjerte

Den 290 meter lange hovedgade Plaza er bemærkelsesværdig bred. Den er belagt med smukke, men glatte fliser, og fra den kan man foretage afstikkere ind i smalle sidegader til museer, rigt udsmykkede kirker, klostre, paladser, beboelser m.v. Forskellige byggestile vidner om regionens omtumlede tilværelse, underlagt ikke kun et, men adskillige fremmede herredømmer.

Dubrovnik Katedral er bygget oven på en endnu ældre kirke. PR-foto

Til højre for hovedgadens anden ende dominerer Dubrovnik Katedral, som i lighed med store dele af byen blev slemt beskadiget ved et voldsomt jordskælv i april 1667 og senere igen ved bombardementer i 1991.

Det var efter sigende Richard løvehjerte, som i 1192 på vej hjem fra sit korstog led skibbrud ud for Dubrovnik og som tak for sin frelse lod kirken bygge. Ved en renovering i 1981 blev det opdaget, at den var bygget oven på en endnu ældre kirke fra det 7. århundrede.

Split – en levende by

Der er ingen tvivl om, hvor vi er. Foto Hanne Würtz
Indgangen til den gamle by i Split. Foto Hanne Würtz

Selv om Split, Kroatiens næststørste by, dateres tilbage til 300-tallet, er der intet museumsagtigt over den gamle bydel, der er vokset op omkring den romerske kejser Diocletians palads for godt 1.700 år siden. Her leves livet fortsat med forretninger, modebutikker, souvenirshops, boliger, restauranter m.v. i de snævre gader, der munder ud i en bred havnepromenade med svajende palmer og et rigt caféliv med udsyn til krydstogtskibe og færger.

Det er kun februar, men der er gang i det udendørs caféliv beskyttet af de høje mure ind mod den gamle by. Foto Hanne Würtz

Majestætisk fort

Næste mål er Trogir, der ligger strategisk godt placeret på en af de talrige øer i Den kroatiske Skærgård. En mægtig grå klods dukker frem på øens venstre bred helt ud til vandet. Ved første øjekast kan den minde om en betonsilo, fordi man endnu kun ser tårnet og ikke de tilhørende fløje. Ikke smukt, men majestætisk, imponerende. Det er fortet Kamarlengo, som blev bygget af venetianerne i 13.-15. århundrede som en maritim base.

Fortet Kamerlengo har – sammen med bymuren – i århundreder beskyttet Trogir mod uvelkomne gæster. Foto Hanne Würtz

Via broen til Trogir når vi frem til byporten, der samtidig er indgangen til et nonnekloster, og går på opdagelse i de brostensbelagte gader. De er smalle og krogede, butikkerne er små, men velassorterede og spænder fra kunst, souvenirs, mode til dagligvarer; der er torve med udendørs caféer og -restauranter, og kirker, tårne og paladser fylder godt på den 7,5 km² store ø.

Mange af de gamle huse i Trogir har velbevarede dekorationer som disse.
Foto Hanne Würtz

Længere nordpå i Dalmatien finder vi Sibenik med St. Jakobs katedral, der blev Unesco-verdensarv i 2000 og er en af Kroatiens mest betydningsfulde bygninger fra 15. og 16. århundrede. Blandt kirkens mange udsmykninger er frisen med 71 skulpturelle ansigter af mænd, kvinder og børn mest bemærkelsesværdig og illustrerer den heldige sammensmeltning af gotik og renæssance.

Fakta: Kroatien er medlem af EU. Prisniveauet er næsten som i Danmark. 1 kuno=1 kr. Betaling med euro eller kort accepteres mange steder.

Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 14 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz