Hvad ved du om lokale fødevarer?

To tidligere ministre, den ene tilmed nuværende adm. direktør for Landbrug & Fødevarer, og en topkok i munter quiz ved Folkemødet.

Skonnerten Johanne af Marstal i fast fortøjning ved molen i Allinge under Folkemødet var den naturlige ramme om en fornøjelig quiz om kendskabet til lokalt producerede fødevarer.
Deltagere i quizzen var to tidligere ministre, Dan Jørgensen (S), MF, og Karen Hækkerup, nuværende adm. direktør i organisationen Landbrug & Fødevarer.
De var oppe mod en stærk deltager i quiz’en, kokken Mikkel Marschall, initiativtager til kokkedysten Sol Over Gudhjem og i øvrigt tidligere ansat i restaurant Kadeau.
Quizmaster var Mads Steffensen, som i sin sædvanlige og lettere flabede stil guidede deltagerne igennem en lille snes relevante spørgsmål, hvori også indgik smagsprøver af udvalgte produkter .
På kajen fulgte vel efterhånden 500-600 tilhørere, hidkaldt af høje tilråb og klapsalver, med i eventen. Mads Steffensen fangede og tolkede folkehavets ytringer. Selv om der var quizdeltagere, som fejlede svært i deres svar, kunne et opildnende tilråb eller massive klapsalver udløse points. Det var der flere af quiz-deltagerne, der benyttede sig af.

En jazztrio var med til at løfte stemningen om bord på Johanne

Inden quizzen gik i gang fik deltagerne et par øjeblikke til at udtale sig om deres holdning til lokale fødevarer.

Karen Hækkerup: -Flere og flere interesserer sig for mad af kvalitet. I det hele taget løftes kvaliteten af samme grund på vore fødevarer.
Dan Jørgensen: – Jeg har engang oplevet et fynsk hotel, som ikke serverede appelsinjuice til morgenbordet. Fordi der ikke gror appelsintræer på Fyn. Hvorfor flyve varer ind fra udlandet, når vi selv har en produktion af fødevarer af høj kvalitet.
Mikkel Marschall: – Produktudvikling sker ganske enkelt hurtigere i små, lokale bedrifter. Det kunne de fleste lære af. Den lokale produktudvikling er samtidig med til at øge turismen i lokalområderne.

Det var FÆRGEN, der stod bag eventen, og det kunne derfor næppe undre nogen, at netop produkter fra de øer, som FÆRGEN betjener, var genstand for spørgsmål:
Hvilke måneder er det man spiser østers? Svar: Alle måneder som har et ”r” i sit navn. Smagsprøve af mælk med 3 svarmuligheder: Thise, Knuthenlund og Samsø . Svaret var Knuthenlund.
Flere smagsprøver fulgte, eksempelvis smør (var fra Naturmælk i Sønderjylland), oste (som var fra Lolland), æblemost (som var fra Samsø), honning (ligeledes fra Samsø), en lidt speciel urt, navnet blev aldrig nævnt (var fra Fyn).

FÆRGENs salgs- og marketingchef Lindy Kjøller noterede fra sidelinjen stor tilfredshed med deltagernes kendskab til produkter fra de øer FÆRGEN betjener

Og så var der lugte, føle og synsvurdering af et større stykke ret mørkt kød. Det kunne være kviekød fra en jersey-ko, det kunne være gris eller det kunne være lam. Efter vurdering, forsøg på at tolke folkehavets stemning og sideblikke til medquizzerne, slog Karen Hækkerup til. Det måtte være gris. Og det var det. Tilmed økologisk sortbroget gris fra Knuthenlund på Lolland.
Og sådan blev det ved en lille halv times tid, mens Mads Steffensen serverede sine velkendte, syrlige spidsfindigheder.
Men efterhånden skulle pointtavlen jo gøres op. Mads Steffensen lagde til og fra og besluttede til sidst at give den deltagende kok i alt otte points og sejren, mens de to meddeltagere fik ærefulde syv points hver, og alle blev dermed godkendt som værdige kendere af lokalt producerede fødevarer.
Undervejs underholdt Benny Hedeborgs jazztrio, hvilket bestemt var med til at løfte stemningen, og fra sidelinjen kiggede FÆRGENs salgs og marketingchef, Lindy Kjøller til med tilfreds mine. Nu var det igen lykkedes ham at få sat fokus på sine elskede danske øer og deres fremragende landbrugsprodukter.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen