Højdepunkter på Caminoen fra Portugal til Santiago de Compostela

Mange kender Pilgrimsruten, Camino de Santiago, som går fra Frankrig til Santiago de Compostela i det vestlige Spanien. Men de fleste ved ikke, at det blot er én blandt mange pilgrimsruter, der starter forskellige steder. En af dem, som er værd at skifte bekendtskab med, er Camino Portugués. Fra Miño-floden, der danner grænse mellem Portugal og Spanien, er der 120 km gennem den spanske region, Galicien, og turen kan uden de store problemer tilbagelægges hele året. Her er ikke for varmt om sommeren og ikke for koldt om vinteren. Ruten er gennemgående flad, men undervejs kan man vælge at gå op til flotte udsigtspunkter og historiske bosættelser.

Monte Santa Trega

Ruinerne af den befæstede by, Castro de Santa Trega, ligger som et stor skulptur på bjerget lige nord for den portugisiske grænse. Foto: Karin Møller-Olsen.

Lige nord for den portugisiske grænse, på en halvø mellem Atlanterhavet op Miñoflodens udmunding ligger Monte Santa Trega. Her fra det højeste punkt, San Francisco 341 meter over havet, er der formidabel udsigt over floddeltaet med vandrestien, der løber langs havet. Lige før toppen bør man også stoppe op og opleve ruinerne af den befæstede by, Castro de Santa Trega, fra år 400 før vor tidsregning. Udgravninger har afsløret et stort antal runde granitfundamenter, der ligger som et stort kunstværk spredt ud i det kuperede landskab.

Monterreal

At gå eller køre ind i det gamle fæstningsanlæg, Monterreal fra 1200-tallet, er som at medvirke i en actionfilm, hvor man skal op gennem adskillige sving og befæstede granitporte for at konfrontere skurken, der bor i en kæmpe luksusvilla på toppen. Men det luksuriøse byggeri på toppen ejes ikke af en Hollywood-skurk med af den Spanske Stat, der her har etableret et af sine Paradores-hoteller. På en kilometer lang vandretur på de gamle fæstningsmure kan man skue over by og hav og en lille øgruppe, Islas Cíes, hvortil der er turistfærger om sommeren.

Islas Cíes træder frem af disen ud for Monterrealhalvøen. Foto: Karin Møller-Olsen.

Skaldyr i havet

I havet og fjorden ved havnebyen Vigo ligger et kæmpe antal flade platforme. Her dyrkes blåmuslinger i stor stil. Spanien er verdens tredjestørste producent af blåmuslinger, og alene i Galicien findes 3.500 af disse platforme. Under hver af dem hænger 1.500 tove, hvor muslingerne gror. Op til 250 kg på hvert tov.

Skaldyr på tallerkenen

På Restaurante Veiramar Arcade i den lille by Soutomaior serveres blandt andet friske kammuslinger. Foto: Karin Møller-Olsen.

Langs den portugisiske pilgrimsrute er der mange muligheder for at mæske sig i friske skaldyr. Som her på Restaurante Veiramar Arcade, hvor den blandt andet står på knivmuslinger, hjertemuslinger og kammuslinger. Og når muslingen hænger fast i skallen, er det tegn på, at den er helt frisk.  Ved ankomsten til Santiago er der også gode muligheder for frisk fisk og skaldyr, blandt andet på restaurant Abastos 2.0 ved byens madmarked af samme navn.

Padrón og apostlen Jakob

Den lille by Padron ligger ved floden Ulla og er en ny med stor religiøs betydning. Midt i billedet ses kirken Iglesia de Santiago. Foto: Astrid Hjorth.

For de fleste, der vandrer på pilgrimsruten fra Portugal, er sidste stop den lille by, Padrón, der ligger 25 kilometer fra endemålet i Santiago. Padrón spiller en stor rolle i historien om apostlen Jakob, på spansk Santiago, hvis jordiske rester menes at ligge i katedralen i Santiago de Compostela, og som er grunden til, at pilgrimme har valfartet hertil gennem århundreder. Ifølge overleveringen kom apostlen Jakob nemlig til Spanien for at forkynde budskabet om Jesu genopstandelse, og det første sted, han prædikede, var i Padrón. Og derfor var det hertil, at hans jordiske rester efter hans død blev sejlet fra Jerusalem og senere transporteret til Santiago de Compostela.

I Padrón kan man blandt andet besøge Iglesia de Santiago, hvor historien om apostelen fortælles via relieffer på væggen. Og charmerende er det lille hotel Casa Antiga do Monte, der er flittigt besøgt af pilgrimsrejsende.

Broen i A Ramallosa er en blandt mange på Caminoen fra Portugal til Santiago. Foto: Karin Møller-Olsen.

Læs mere om den portugisiske camino

Mit besøg var betalt af Turismo de Galicia og Den Spanske Stats Turistkontor, der ikke har haft nogen indflydelse på dette indlæg.

Læs også om høsten af de særlige skaldyr, percebes, ved Galiciens kyst

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen