PH – Poul Henningsens hotel i den yderste klit

Lige der hvor Henne Mølle Å bryder gennem den yderste klit inden den møder Vesterhavet ligger et af Danmarks måske mest ydmyge badehoteller, Henne Mølle Å Badehotel. Til gengæld er der ikke noget ydmygt over hotellets historie.
Det er nemlig samfundsdebattøren, revseren, provokatøren, forfatteren og arkitekten Poul Henningsen, der har skabt hotellet, og det bærer umiskendeligt PH’s signatur overalt. Men ideen til hotellet var ikke hans.

ph
Initiativet blev taget af en kok, Othilia Thorup, som arbejdede hos Otto Mønsted i København. Under en ferie ved vestkysten fik hun ideen om at skabe et badehotel netop her. Hendes søster, Thekla, arbejdede som kostumedame på Nørrebro teater og kendte Poul Henningsen og indviede ham i ideen.
Meget kan man sige om PH, og det er også sagt, men tingene skulle lige vendes i luften, og da PH så havde tænkt nogen tid, så han mulighed for at skabe et kulturradikalt fristed ved Vesterhavet, om måske også kunne være til gavn og glæde for mennesker, hvis tegnebog ikke var så stor.
Henningsen drog til vestkysten med søstrene. De lånte cykler og efter en uges tid fandt man grunden i den yderste klit ved Henne Å’s udløb. De købte grunden af det nærliggende Filsø Gods, og i 1936 kunne de slå dørene op for sommergæsterne. Othilia kokkererede og Thekla holdt styr på regnskaberne, og PH dukkede op ind imellem formentlig til stor glæde for gæsterne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fik hotellet i morgengave

Sommer efter sommer drev datidens rødstrømper hotellet med stor succes. Men så kom der som bekendt en krig i vejen, og hotellet blev beslaglagt af besættelsesmagten. Og efter krigen blev der igen hotel, dog på lavt plus. Søstrene formåede trods vanskelige år at drive hotellet sammen til Thekla døde i 1948 og herefter fortsatte Othilia utrætteligt til 1954, hvor hun valgte at overdrage hotellet til en nevø, Svend Åge Thorup Nielsen, som var jernhandler i København. Han gav imidlertid hotellet videre til hustruen Edith i morgengave efter et bryllup, som i 1956 satte hele egnen på den anden ende.
Edith viste sig at være af samme støbning som søstrene, der startede det hele. Hun valgte dog at overvintre i København, men så snart foråret viste sit glade ansigt, flyttede hun vestpå for at betjene sine mange stamgæster.
I 31 år stod Edith Nielsen i spidsen for hotellet, og bortset fra udskiftning af de gamle halmmadrasser samt indlægning af vand og el, hægede hun om de rammer, som PH havde skab sammen med søstrene Thorup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Overtaget af fagforening

Gæsterne elskede de primitive rammer, men det stod efterhånden klart, at det blev nødvendigt at modernisere for at fastholde stedets unikke position som en af Vestkystens Perler. Derfor valgte Edith i 1987 at sælge Henne Mølle Å Badehotel til sammenslutningen af Firma-Funktionærer, der med det samme iværksatte en komplet renovering og udvidelse af hotellet med respekt for PH’s arkitektoniske streg. Da hotellet blev indviet i 1936, var der ingen elektricitet, så man måtte undvære de karakteristiske lamper. De er siden kommet til i betydeligt tal, både i restaurant, opholdsrum og på de enkelte værelser. Ingen kan være i tvivl om, at Henne Mølle Å Badehotel er Poul Henningsens værk.
Hotellet råder derfor i dag over 22 værelser. De er ikke store og prangende, men flere er med hems med to ekstra soveplader. Alle værelser har nu eget badeværelse og fra alle værelser er der direkte udgang til en lille terrasse, hvorfra man kan nyde udsigten til lyngklædte klitter og til havet.
Samtidig med overtagelsen valgte den nye ejer at udvide åbningstiden, og der er derfor nu adgang til hotellet fra uge 3 til og med uge 48. Prisen for indkvartering er sæsonafhængig. I højsæsonen skal man regne med omkring 1500 kr. for et værelse, i lavsæsonen omkring 1000 kr. Hertil kan købes halvpension for ca. 300 kr. Medlemmer af fagforeningen Frie Funktionærer har en særlig rabatpris.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blandt 50 bedste i Skandinavien

Det unge par, som driver badehotellet, Annemette og Casper Rosendahl, hun som ”hotelmanager” svævende over det hele og han som køkkenchef, har formået at placere badehotellet som et af Skandinaviens bedste spise- og overnatningssteder.
I 2010 fik de det skulderklap at blive medtaget i bogen ”Beste 50 spise- og overnattingssteder i Skandinavia” udgivet af forlaget Intermekanika og med de i Skandinavien velkendte gourmander Espen Grønli, Ole Peter Juve og Hans Petter Smedeby som forfattere.
Og for få dage siden blev det offentliggjort, at Henne Mølle Å Badehotel er slutnomineret af Den Danske Spiseguide til ”Årets Bo- og Spiseadresse 2016”. De øvrige nominerede er Vallø Slotskro, Kurhotel Skodsborg og Green Solution House i Rønne. Vinderen kåres på restaurant Aros den 30. oktober.
I årets løb arrangeres en række særarrangemener, som traditionelt tiltrækker mange gæster.
Den 18. og 19. september er der således Filsø Tur. Filsø Sø er ved at blive genskabt. Der er tale om et enestående naturgenopretningsprojekt.
Den 28. til 30. oktober er der PH-aften. Her er Poul Henningsen på sæt og vis æresgæst. Hans forfatterskab og viser danne ramme om nogle festlige aftener og særlige gourmettilbud.
Set i lyset af nomineringen til ”Årets Bo- og Spiseadresse 2016” kan det næppe undre, at et traditionelt gourmetarrangement i november, i år 19. og 20. november, allerede er fuldt booket.


Thumbnail Jørn Henrik Jørgensen

Se Jørn Henriks Jørgensens profil

Læs alle Jørn Henrik Jørgensens artikler på FerieBlogger

 

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen