Berlin er en grøn by, hvor der er styr på hvert eneste gade- og vejtræ
Tysklands hovedstad er fyldt med monumenter, museer, markeder og mange interessante historiske bygninger og seværdigheder af forskellig slags. Og siden Berlin fik status som landets hovedstad for nogle år siden, skyder der overalt nye bygninger op. Men samtidig er byen grøn og bliver stadig mere og mere grøn. Der plantes træer i storbyen som aldrig før, og bystyret har styr på træerne.
Målet er 600.000 træer
I takt med at beton, glas og mursten indtager bybilledet suppleres gadebilledet næsten lige så hurtigt med nye gade- og vejtræer, der sørger for det grønne miljø til glæde for alle. Berlin har nemlig sat sig for at blive en af de ”grønneste” hovedstæder i Europa med store arealer, småskove, parker og masser af gade- og vejtræer.
Berlinernes mål er, at byen samlet skal komme op på hele 600.000 gade- og vejtræer. Lige nu er træ nummer 480.000 passeret, og berlinerne kan bevise det, for de har sat numre på alle vejtræer, så byens parkfolk hele tiden har kontrol med, hvordan de forskellige træer har det rundt i byen.
Hvis et træ er blevet ødelagt, så kan man hurtigt komme ud til træ nummer x. Det kan så udskiftes rettes eller få vand eller gødning. På foto ses vejtræ nr. 1 lige i nærheden af Brandenburg tor.
Berlin har altid været grøn
Berlin har altid været kendt for sine brede fortov, grønne alléer og de mange haver og parker, som ligger spredt over hele byen. Et af de største grønne åndehuller i byens centrum er den store park Tiergarten – eller dyrehaven som navnet antyder. Tidligere udgjorde Tiergarten sin egen bydel, men i dag er parken en integreret del af den administrative bydel “Mitte”.
Man kan ligefrem sige, at parken er Berlins navle og fra hele byen mødes vejene i midten i den store stjerne – Grosser Stern – rundkørslen med Siegessäule i midten.
Denne sejrssøjle blev rejst til minde om den tyske sejr i krigene i 1864 blandt andet over Danmark. Omkring selve den høje sejsstøtte er der statuer af tyske generaler.
Berlin har meget at byde på, se mere her
Oprindelig blev Tiergarten udlagt i 1830erne som et jagtområde i lighed med Dyrehaven nord for København eller Frederiksberg Have. I 1894 blev den nuværende rigsdagsbygning bygget i det nordøstlige hjørne af parken ikke langt fra Brandenburg Tor.
foto: VisitBerlin, Philip Koschel