HANSA-PARK – ekstrem oplevelse – 120 meter i frit fald

Den nordtyske fritidspark, HANSA-Park nær Lübeck, er af danske gæster kåret som en af de bedste ferieattraktioner i Nordtyskland. Sæsonen 2023 byder på endnu en ekstrem oplevelse, et fritfaldstårn med 120 meter faldhøjde

Påsken 2023 kan formentlig blive indledningen til nogle særdeles travle dage i den nordtyske fritidspark, HANSA-PARK ved Lübeck-bugten. Meget tyder på at der meget vel kan blive tale om ferieparkens hidtil største sæson.

Udsigten fra det 120 meter høje gyro-drop tower, HIGHLANDER, er også formidabel. Foto: HANSA-PARK

Et af sæsonens absolutte top-nyheder er et såkaldt fritfaldstårn, som med 120 meters højde og en faldhøje på 103 meter, hvor der opnås en hastighed på 120 km/t, vil byde på en helt ekstrem oplevelse. Attraktionen har fået navnet HIGHLANDER, og der er ganske enkelt tale om verdens højeste og hurtigste Gyro Drop Tower. Som noget særligt er attraktionen udstyret med såkaldte ”tilting seats”, hvilket vil sige sæder, som kan vippes af i toppositionen. Sådan lyder præsentationen i hvert fald, uden at jeg skal kloge mig på hvad det præcis betyder. Faldtårne hører ikke til mine spidskompetencer. Danske forlystelsesparker kan ganske vist byde på noget i samme retning: Tivoli Friheden i Århus har et fritfaldstårn på 65 meter, mens det tilsvarende i TIVOLI i København er 63 meter højt

Enestående blomsterflor

Gartnerne har de seneste uger haft travlt og den besøgende mødes af et imponerende flor af forårets blomster. Dette foto dog fra et tidligere besøg(Foto: JHJ)

Vi kan samtidig glæde os over, at parkens gartnere de seneste uger er gjort forårsklar med et enestående blomsterflor. Der er med andre ord kræset op for synsindtrykkene, inden man kaster sig over parkens ikke færre end 125 forlystelser. Blandt dem alene 7 rutsjebaner, som hører til blandt de voldsomste i markedet.

Den nordiske mytologi finder også anvendelse i parken. En af rutsjebanerne har sit navn efter Midgårdsormen. Foto: HANSA-PARK
hansa-park
HANSA-PARK bærer naturligvis præg af den nærliggende hanse-by, Lübeck. Indgangspartiet til parken er en replika af byens kendte vartegn (Foto: JHJ)

Det særlige ved HANSA-PARK er, at hele området er traditionelt indrettet med referencer til Hansa-Forbundet. Og naturligvis bærer parken præg af sin nærhed til den gamle Hanse-by, Lübeck med den karakteristiske byport formet som to tårne. Vejen til parken går faktisk gennem en replika af byportene.

Helsingborgs borgkompleks, Kärnan, lægger navn til enanden af parkens rutsjebaner.(Foto: HANSA-PARK)

Bygningskopier af Helsingborgs karakteristiske borgtårn, Kärnan, og en kopi af Novgorods Kreml er ikke kun med til at skærpe synsindtrykkene, men er eksempelvis en del af parkens komplekse rutsjebaner: Kärnans tårn er en del af en hypocoaster med det på verdensplan enestående baglæns fald, hvor der opnås en faldastighed på omkring 130 km/t med en acceleration på 1,4 sek til 100 km/t.

Påske-hare parade dagligt

Higlander-attraktionen er samtidig en væsentlig bestanddel i et nyt tema-område, “Fortryllende Britannien”, der er under opførelse rundt omkring tårnet . Om problemerne omkring BREXIT har haft indflydelse på parkens udformningen, melder historien indtil videre ikke noget om.

Der er også tænkt på de yngste. En børnerutsjebane er blandt parkens nyheder (Foto:JHJ)

Der er i forbindelse med Påsken lagt op til sæsonens første highlight: Påske i HANSA-PARK. Påskesøndag og påskemandag kan alle børn indtil 14 år deltage i påskeæg-konkurrencen. Alle børn, der inden klokken 12 indleverer et påskeæg, de selv har dekoreret, bliver belønnet med en lille gave. Tilmelding kan ske via parkens hjemmeside eller i parkens Conference Center Hanse. Dagens tre smukkeste æg præmieres om eftermiddagen kl. 15:30. Den traditionsrige påskehare-parade finder i tørvej sted dagligt klokken 15.

I løbet af sæsonen vil der desuden blive arbejdet på etablering af endnu en tema-park: HANSE i Europa.. I løbet af vinteren er der blevet byget på en kopi af en Hanse-Kogge, skibet som i den tidlige middelalder gav Hanse-Forbundets købmænd mulighed for at binde Østersø-områdets byer sammen rent handelsmæssigt. I løbet af sæsonen vil skibet blive færdigbygget med mulighed for besøg ombord. Helt præcist hvordan Hanse-Koggen skal i tema-parken ligger endnu ikke helt klart

Mange muligheder for overnatning

hansa-park
Ferieparken har sit eget resort med hytter og hotel, og i umiddelbar nærhed er et stort udvalg af overnatningsmuligheder. (Foto: HANSA-PARK)

Parken har nu så stort et omfang, at fuldt udbytte først opnås på en fler-dages tur. Parken har sit eget ferieområde med hytter, lejligheder og hotel-faciliteter. Her ud over er der både ved Lübeck-bugten og ud mod Østersøen et stort udvalg af hoteller, ferieparker m.v. med mulighed for indkvartering. Prisniveauet starter ved 50 EUR og topper ved flere hundrede EUR for en nat.

Danske gæster har udpeget HANSA-PARK som en top ferieattraktion (Foto:JHJ)

DanCenter, der er markedsledende inden for udlejning af skandinaviske ferieboliger i Tyskland, har foretaget en afstemning blandt flere end 10.000 kunder om, hvad der efter deres opfattelse er bedste ferieattraktion i Danmark eller Nordtyskland. Med 4,14 points af 5 mulige gik sejren i kategorien ”fritidsparker” til HANSA-PARK, som dermed er en af de bedste ferieattraktioner i Nordtyskland. Andre kategorier var ”Bedste dyrepark & zoo”, ”Bedste museum” og ”Bedste akvarium”.

Gennem flere år har der eksisteret et billet-samarbejde mellem parken og Scandlines, så en færgebillet kan udløse en rabat på entréen til parken. Hverken parkens eller Scandlines hjemmesider er i skrivende stund opdateret på dette område. Scandlines kræver formentlig medlemskab af deres SMILE-klub. Medlemsskabet er gratis og kan oprettes sammen med bestilling af biletter.

Fra Puttgarden følges A1 mod Lübeck. Vælg afkørsel Neustadt Mitte. Der er skiltning mod fritidsparken.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen