Slottet Ribbeck ligger smukt omgivet af en stor have med nypantede pæretræer og adgang til familiekirkegården.

Tag på en smuttur til Berlins frugthave, hvor ildsjæle inspireret af Theodor Fontanes fabel fra 1889 om et flere hundrede år gammelt pæretræ har pustet nyt liv i landsbyen

Af Hanne Würtz (tekst og foto)

Kan man leve af pærer?

     Tja – både og. Ikke rent bogstaveligt, men indirekte takket være opfindsomhed til at bruge pærerne til at forsøde folks tilværelse og dermed skaffe sig et levebrød. Det er landsbyen Ribbeck med 300 indbyggere i Havelland, Berlins frugthave, omtrent 50 km vest for Berlin, et godt bevis på.
    Rafael Kugel har inviteret på en aftenspadseretur i sin pærehave, som man uden at støde nogen må betegne som en naturhave med højt græs, småkrat og naturligvis pæretræer: 15 forskellige sorter fordelt på 33 træer. Nogle er gamle, andre er ret nye.

pæreeventyr
Kulisserne med det gamle brænderi i baggrunden er i orden, når Rafael Kugel inviterer gæster til at smage på sin Havelwasser.

     Vi er nået til en lysning, hvor et bord med høje, smukke vinglas og flasker venter. Fra en termotaske under bordet finder han et par afkølede flasker frem. Vi bliver budt på Havelwasser, den drik, som han har opfundet og taget patent på og i løbet af fire år gjort til en succes.
    Havelwasser består af en blanding af hvidvin eller rosévin og pæresaft. Det indeholder 3,5-5 pct. alkohol – altså væsentligt mindre end vin og er derfor velegnet som aperitif eller blot en forfriskning en varm sommerdag. Dets sødme skyldes ikke tilsat sukker, men kommer fra pærerne.

Havelwasser

Mens vi nyder et glas kølig Havelwasser, fortæller Rafael Kugel om sin passion for pærer og om sin vision om at få  bestanden af pæretræer i Havelland op på samme niveau som for år tilbage. Derfor uddeler han en lille folder med opfordringen “Sammen planter vi 1001 pæretræer”. Indklæbet er fire kærner samt anvisning på, hvor og hvordan man sår dem. I løbet af tre-fire år skulle man kunne høste de første frugter.

pæreeventyr
Duftende blomstrende pæretræer tiltrækker både mennesker og insekter og varsler et godt pæreår. Alle nyplantede pæretræer er forsynet med navneskilt.

     Rafael Kugel kan også byde på noget varmt ved vintertide, nemlig Heisse (varm) Havel som et alternativ til den traditionelle glühwein: Pæresaft tilsat rød- eller hvidvin samt krydderier og igen forholdsvis alkoholsvag.
     Pærekrydderlikør med 80 krydderier samt en likør med æg og pærer /EierBirne) er andre muligheder. Hele produktionen er økologisk.

Det gamle pæretræ

pæreeventyr
Pæretræet, som det hele begyndte med, står ved kirken. Dette er fra 2000. Det gamle træ måtte lade livet i en storm.

Området tilhører kirken, og det er da også foran kirken fra slutningen af det 13. århundrede, at vi finder det berømte pæretræ, som Theodor Fontanes fabel fra 1889 handler om.
     I øvrigt markeres 200 året for Theodor Fontanes fødsel (1819) med en række arrangementer i 2019. Han indgår i tyske skolers pensum.
Theodor Fontanes fortælling lægger sig op ad Hans Georg von Ribbeck (1689-1759), ejer af slottet Ribbeck. Han forærede pærer fra sin have til landsbyens børn. Da han vidste, at hans søn var nærig, bad han om at få en pære med i graven efter sin død. Miraklet skete. Fra graven spirede et nyt pæretræ frem, og igen måtte børnene smovse i pærer. Træet væltede i en storm i 1911, men blev genplantet ved kirken, hvor den gamle stub er udstillet. Det nuværende træ er fra april 2000.

pæreeventyr
Fra pærehaven er der et smukt kig til kirken, som indrammes af høje nåletræer.   

     Alt dette og mere til kan man blive klogere på ved at tage på en tidsrejse i den gamle skole, som var i brug indtil 1968. I 2006 genåbnede den som museum med det oprindelige klasseværelse.

Pflammkuchen med pærer

Vi forlader pærehaven og passerer det gamle brænderi, hvis høje skorsten ses viden om. Det er fra ca. 1850. Her destilleres dog ikke alkohol mere. I 2006 ændrede familien von Ribbeck, som ejer brænderiet, de historiske bygninger til fest- og mødelokaler samt produktion af pæreeddiker.
    Aftenens mål er Ribbacker, hvor menuen står på hjemmelavet pære-pflammkuchen, husets specialitet, naturligvis ledsaget af Havelwasser, som er husets drik. Ribbacker er en rustik restaurant/café, indrettet i den tidligere præstegårdslade, og i weekenden fyrer Björn Dreidax op med træ i den gamle bageovn, så gæsterne kan nyde duften af nybagt brød.

pæreeventyr
Der er fri adgang til von Ribbecks familiegravsted.

      Han er tidligere landskabsgartner, men så for nogle år siden mulighed for at udleve sin drøm om egen virksomhed.
     Jævnligt omdannes Ribbacker for en aften til en irsk pub med irske specialiteter på menukortet.
I øvrigt er der året rundt aktiviteter så som koncerter, teater, festivals, markeder m.m., hvor også pærehaven inddrages, og i julemåneden er landsbyen ét stort eventyrland.

Alt i pærer i vaskehus

Har man en meget sød tand og hang til nostalgi, er Altes Waschhaus Ribbeck stedet. Det fungerer ikke længere som vaskeri, men en enkelt dag om året må man gerne komme med sit snavsede tøj og selv vaske det på gammeldags maner, fortæller indehaveren Marina Wesche.
     Gammeldags linned til store og små hænger overalt, og gæster har ofte noget med fra de hjemlige gemmer. Her er gammelt husgeråd og bestik, plakater, kunsthåndværk – alt oser af nostalgi. 

pæreeventyr
Det gamle vaskeri emmer af nostalgi, og selv om pladsen er trang, udvider Marina Wesche gerne samlingen af gamle ting.
pæreeventyr
Montre med tre varianter af Marina Wesches overdådige pæretærter. De kan tilfredsstille selv den sødeste tand.

       Bygningen har også tjent som garage for familien von Ribbecks biler, her har været kontorlokaler og lejligheder. I 2008 rykkede Marina Wesche ind og trækker med sine pærespecialiteter turister langvejs fra. TV har også haft bud efter hende. Hun har udviklet opskrifter på 300 forskellige pæretærter, serverer pærecarpachio, pærekaffe, pærete og meget mere, arrangerer musikalsk underholdning, sang og oplæsning. Kun fantasien sætter grænser. Og dem har Marina Wesche ikke nået endnu.

pæreeventyr
En lille intim koncert som uventet bonus ved et besøg i pærehaven.

       Seneste tiltag er en rigt illustreret bog for de yngste “Greta und die Birnentiere” (Greta og pæredyrene), som netop er udkommet. Den handler om katten Greta, der ikke har lopper, som katte ofte har, men pæredyr. Eftersøgningen af pæredyrene udvikler sig til en eventyrlig fortælling.

Redaktionen var inviteret af Tysk Turist Information, www.germany.travel

Fakta:
Landsbyen Ribbeck er vokset op omkring slottet Ribbeck fra 1300-tallet. Det tilhørte von Ribbeck-familien. Slottet er nu indrettet med restaurant, mødelokaler og museum.
Rejsen dertil:
Tog eller fly til Berlin og derfra tog/bus/bil ca. 50 km mod vest. I bil ca. 200 km fra Rostock, ca. 360 fra Puttgarten og ca. 400 km fra Padborg.

www.havelwasser.com

https://www.havelland-tourismus.de/ribbeck/gedicht/

www.ribbaecker.de

www.havelland-tourismus.de/ribbeck/schloss-ribbeck/

www.waschhaus-ribbeck.de

Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 14 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz