The Beatles fejres i Hamborg

Byen markerer, at det er 60 år siden, at Liverpool-bandet første gang spillede ved Elben – The Hamburg Beatles Experience 27. – 29. marts 2020

Af Bent Bernardi Sørensen

17. august 1960 gav The Beatles deres første koncert i musikklubben Indra i Hamborg, og her lagde de i de følgende to år grundstenen til deres senere verdenssucces. 60-års jubilæet markeres med en tre-dages Beatles-festival, der har fået navnet “Come Together – The Hamburg Beatles Experience”.

Fra 27. til 29. marts samles 40 internationale bands og kendte kunstnere i Hamborg for at hylde verdens bedste pop- og rockband.

Med over 100 koncerter, bandkonkurrencer, fællessang, læsearrangementer og udstillinger vækkes Beatlemania til live igen de steder på Reeperbahn i bydelen Sankt Pauli, hvor Beatles indskrev sig i Hamborgs musikhistorie.

Musik i særklasse

Festivalgæsterne kan se frem til musikalske oplevelser i særklasse på de originale spillesteder som Indra, Kaiserkeller og den tidligere Top Ten Club (nu Moondoo), hvor Beatles i sin tid lagde grundstenen til deres utrolige karriere.

Ud over kendte internationale hyldestkoncerter med blandt andre THEM Beatles fra Liverpool og Bambi Kino (All-Star-band med medlemmer fra Cat Power og Nada Surf fra New York), medvirker blandt andre Flaming Shakers fra Barcelona, de to rockabilly- og merseybeat-bands The Blackjacks og The Shakers fra England, der giver den gas med en meget autentisk rock’n’roll-koncert à la Beatles.

Mangfoldigt program

Festivalen har et meget bredt program med udstillinger, højtlæsningsarrangementer, foredrag m.v., hvor bl.a. den internationalt kendte Beatles-forfatter Mark Lewisohn og pophistorikeren Julia Sneeringer fra New York sammen med lokale fotografer som Jürgen Vollmer und Günter Zint og tidsvidner som Rosi Sheridan og Mary Dostal giver et spændende indblik i The Beatles’ historie og i rock’n’roll-æraen på St. Pauli i tresserne.

Andre højdepunkter bliver arrangementer med forfatteren Frank Goosen, der læser op fra sin nye bog Acht Tage die Woche – Die Beatles und ich og Rolling Stone-forfatteren Maik Brüggemeyer, der læser uddrag fra sine Beatles-tekster.

Festivalens værtinde, Stefanie Hempel, indbyder til et stort fællessangsarrangement på musikklubben Grünspan, hvor klubbens gæster sammen med Hamburger Kneipenchor får mulighed for at synge med for fuld hals på nogle af The Beatles’ største hits.

Andet end musik

Nogle af det lokale musiklivs stjerner, Dokter Renz (Fettes Brot), Bernd Begemann, Dirk Darmstädter og Olli Schulz, spiller sammen med bands, der er et helt uundværligt indslag, når det gælder en Beatles-hyldest på Sankt Pauli, nemlig de legendariske Rattles og det første rene kvinderockband, Liverbirds, der dengang ligeledes satte gang i dansefeberen på Star-Club.

En lidt anden form for musikhyldest kan opleves i musikklubben Molotow, hvor unge bands fortolker Rolling Stones- og Beatles-klassikere: Beatles vs Stones er en decideret bandkonkurrence med indie-bands som Fotos, Gurr, Mint Mind, Jooles og Swutscher.

 Det kunstneriske program forstærkes af Holy Places, der er en forestilling omkring nogle af de originale Beatles-spillesteder. Den får sin premiere i forbindelse med Come-Together-festivalen.

Startskuddet til festivalen lyder fredag, den 27. marts, kl. 18, med den helt store Grand Opening på adressen Große Freiheit 36. Ud over de faste programpunkter har nogle overraskelsesgæster meldt deres ankomst.

Stefanie Hempel, musikdirektør og festivalvært, fortæller at The International Beatleweek i Liverpool i over 30 år har været et fast indslag hos mange Beatles-fans.

– Det var på høje tide, at vi fik stablet et lignende arrangement på benene her i Hamborg, hvor Beatles lagde fundamentet til deres enorme succes. I planlægningsfasen lagde vi stor vægt på, at Come Together-festivalen ikke bliver et nostalgisk tilbageblik, men tværtimod viser, hvor aktuel den arv, som The Beatles efterlod i Hamborg, fortsat er, og hvor meget den har sat sit præg på fans såvel som kunstnere her i byen.”

No Hamburg, no Beatles

Efter deres debut i 1960 gav The Beatles 300 koncerter i fire Hamborg-klubber, så mange som i ingen andre byer i verden. I alt blev det til 1200 timer på Hamborgs klubscener. Derfor er Mark Lewisohn, en af verdens kendteste Beatles-forfattere, også sikker på, at The Beatles slet ikke ville have eksisteret uden Hamborg (“No Hamburg, no Beatles”).

John Lennon sagde engang: – I grew up in Liverpool, but I came of age in Hamburg. Det siger alt om, hvad Hamborg kom til at betyde for The Beatles. Bandets til dels mindreårige medlemmer tilbragte i alt to år (med afbrydelser) i hansestaden og lagde her grundstenen til deres senere verdenssucces. De levede og boede spartansk, festede og spillede musik hele natten og i uger ad gangen uden pause på musikklubberne Indra, Kaiserkeller, Top Ten- og Star-Club.

Europa, Deutschland, Hamburg, Sankt Pauli , Grosse Freiheit, Beatles Platz, Reeperbahn, Night Life, Szene, Schmidt Theater, Buehne,

Hvor man fortsat finder mange kreative musikklubber langs St. Paulis neonbelyste gader, gik The Beatles dengang rundt blandt rockere, gangstere og prostituerede. Den erfaring og spillerutine, som The Beatles opnåede ved deres Reeperbahn-engagementer, gav pote. Elleve dage efter at de havde forladt Hamborg i 1962, udgav de deres første nummer 1, der straks røg til tops på hitlisterne. Kort tid efter var de kendt i hele verden og udløste en sand Beatlemania.

FAKTA

Med tog til Hamborg

Det tager kun få timer med toget at komme til Nordtysklands populære kulturmetropol. Fra København tager togturen mindre end fem timer, fra Aarhus kun fire og en halv time. Togbilletter fås fra cirka 216 kroner via www.bahn.de.

Mere Hamburg:

Mange andre tips om Hamborg kan downloades:

• Hjemmeside: www.hamburg-travel.com 

• Kalender over events: www.hamburg-tourism.de/veranstaltungen 

• Hamburg app: hh-app.de 

Billetter og nærmere informationer om de forskellige arrangementer fås på www.cometogether-experience.com.

Trailer-video om festivalen

Programmet med samtlige arrangementer findes på www.cometogether-experience.com, hvor der også kan købes billetter (eksklusivt).

Nærmere informationer om musikmetropolen Hamborg på www.hamburg-tourismus.de/musik. Hotel/overnatningspakke inklusive billetter til en koncert i Elbphilharmonie eller en Beatles-byrundvisning kan bookes hos Hamburg Tourismus på www.hamburg-tourismus.de eller på telefon +49 (0) 40-30051-720.

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen