Kommer du til Dalsland i Vestsverige skal du unde dig et ophold på hotel Upperud 9:9. Det er indrettet med fem unikke værelser i en bygning, der oprindeligt er opført som kornsilo i 1888.
De fem værelser er højloftede og forsynede med hems med en dobbeltseng. For at komme op på hemsen, skal man klatre ad de gamle jernstiger, som arbejderne brugte i kornsiloen, og ifølge ejerne kan man stadig støde på hvedekorn hist og pist i siloens originale træbeklædning. I gulvplan findes seng, spisebord, et lille køkken og badeværelse. Foto: Karin Møller-Olsen.
Et stop på den gamle pilgrimsrute
Hotel Upperud 9:9 ejes og drives af Kerstin Söderlund, der åbnede hotellet i 2016 med tanke på dem, der vandrer på den gamle pilgrimsrute og som ellers kun møder primitiv overnatning her i Dalsland.
Den gamle pilgrimsvej, Skt. Olavs leden, fortsætter helt til Nidarosdomen i Tronhjem. Her i Dalsland er den 100 kilometer lang og snor sig over lyse klipper gennem fyrre- og birkeskov, langs stille søer og op til betagende udsigtspunkter. Foto: Karin Møller-Olsen.Min datter, Astrid (billedet) og jeg besøgte Upperud i juli måned, hvor skovbunden bugnede af de skønneste blåbær. De få mennesker, vi mødte i skoven, gik med en spand i de ene hånd og et blåbærjern i den anden. Vi nøjedes med at plukke i hånden og derfra direkte i maven. Foto: Karin Møller-Olsen
Ved Dalslands Kanal
Upperud 9:9 ligger ved Dalslands Kanal, som er en vandvej, der i forrige århundrede var meget vigtig for transport af blandt andet tømmer.
Lige nord for Upperud ligger slusen ved Köbmannabro, som er en af 17 slusestationer på Dalslands Kanal med ikke færre end 31 sluser, der skal passeres på den 250 km lange strækning. Foto: Karin Møller-Olsen.
Direkte ud i søen
Det vil være en underdrivelse at sige, at Upperud 9:9 ligger lige ud til søen; faktisk er hele hotellets terrasse bygget ud over søen. Og som gæst kan man låne en kano eller kajak til en tur på søen, Upperudshøljen.
Upperud 9:9 fotograferet en stille aften fra en kajak på søen, Upperudhøljen. Foto: Astrid Hjorth.
Saunaen med tilhørende bro er en helt ny tilbygning til hotellet. Smuk og utraditionel med panoramavindue til søen. Foto: Karin Møller-Olsen.
Kerstin Söderlund bag baren i cafeen, hvorfra der til morgen og aften serveres hjemmelavede retter af lokale råvarer. Det rå ventilationsrør er karakteristisk for hotelindretningen, der forener den oprindelige rå kornsilo med moderne design. Foto: Karin Møller-OlsenEn hjemmelavet dessert og en farverig drink på terrassen over søen er en perfekt afrunding på en dag med vandring ad den gamle pilgrimssti. Foto: Astrid Hjorth
Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018.
Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie.
Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004.
I 2024 har jeg modtaget Turespañas pris for den bedste rejseartikel, der giver anledning til at reflektere over bæredygtig turisme i Spanien.
Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk
Interesserer man sig for opera på aller øverste hylde er der flere gode grunde til at arrangere en smuttur til det nordlige Skåne og det aller yderste af Hallandsåsen denne sommer. Omkring operadivaen Birgit Nilssons barndomshjem og museum på Bjärhalvøen
Hanne WürtzKommentarer lukket til Nobel – manden bag dynamitten
På Nobelmuseet i Sverige kan man blive klogere på Alfred Nobels lange og farefulde vej til den revolutionerende opfindelse af et stabilt sprængstof og på, hvorfor han troede, det ville betyde fred i verden Hanne Würtz – tekst og fotos
Karin Møller-OlsenKommentarer lukket til Ølands vilde orkideer skal opleves i maj og juni
Hvis man bare suser forbi ude på vejen, på cykel eller i bil, ser man dem slet ikke. Ølands vilde orkideer. Men giver man sig tid til at gå eller cykle i roligt tempo ind på den slette, der hedder
Mogens HansenKommentarer lukket til Kulinariske fornøjelser på Kullen
AF MOGENS HANSEN Udendørsaktiviteter, især vandring og cykling, efterfulgt af mad- og drikke-smagsoplevelser er mest populære blandt turister i Skåne. Vi kastede os over det sidste, da vi besøgte Kullen, halvøen, som peger mod nordvest ud i Kattegat fra Helsingborg,
I Skåne kan man deltage i smagsvandringer, hvor man som service ikke behøver at skaffe maden selv. Svenskere er så servicefokuserede, at undervejs på turene serveres veltilberedt mad og drikkevarer. Man går fra den ene delikatesse til den næste. Og det er vigtigt at være sulten, når turen begynder!