Uendelige vidder og ubegrænset østersplukning i Vadehavet

En tur med gummistøvler på vaden kan være en meditativ oplevelse, hvor man fortaber sig i uendelige vidder og flad havbund. Sådan har det i hvert fald været for mig, de gange jeg har været på tur i Vadehavet. Senest ved Juvre på det nordøstlige Rømø.

Hold øje med tidevandet i Vadehavet

Klokken nærmer sig 12 på denne martsdag, da vi ankommer til Juvre på Rømø. Det er lige omkring dette tidspunkt, der er ebbe, og vandet altså er lavest. Bente Bjerrum, der er naturguide, fortæller, at der er seks timer mellem ebbe og flod. Tidspunkterne skubber sig fra dag til dag, så det er vigtigt at tjekke tidevandstabellerne. Og så er det bedst at gå ud lidt før, vandet er lavest og gå ind igen i god tid inden, vandet for alvor begynder at stige. “Det er farligt at opholde sig ude på vaden, når det bliver højvande, og hvis der er dårlig sigtbarhed, skal man slet ikke gå ud. Hvis man ikke kan se land, er der risiko for, at man mister orienteringen og går ud i havet i stedet for mod land”, advarer Bente Bjerrum.

Vi er heldige, vejret er klart og stille. Solen skinner og vaden synes at fortsætte i det uendelige. Godt 500 meter fremme ligger en stor østersbanke, der står som en mørk bræmme foran en stribe med blåt vand. I det fjerne en banke med en stor flok spættede sæler.

Ved ebbe kan man gå omkring to kilometer ud på havbunden, men det er vigtigt at vende om i god tid inden, vandet for alvor stiger igen. Den mørke stribe midt i billedet er en østersbanke. Foto: Karin Møller-Olsen

Årligt besøg af 15 millioner vadefugle

Vi traver afsted gennem den våde, mudrede sandbund, hvor sandormene flittigt har lavet den ene bunke ved siden af den anden. Alle vegne stikker blåmuslinger og hjertemuslinger frem, og selvom vi endnu ikke er nået ud på østersbanken, er her mange østers. Flere er åbne og gamle, men der er også mange lukkede friske østers, og vi får hurtigt fyldt vores medbragte spande.

Lige nu er vi næsten de eneste “vadefugle” her. Men der kommer flere. Faktisk kommer her hver eneste år mellem 12 og 15 millioner vadefugle for at fouragere. Ryler, kobbersnepper, storspover, spidsænder, bramgæs og mange andre vandfugle slår sig ned i kortere eller længere tid.  Nogle af dem formår at fordoble deres vægt inden, de flyver videre.

I Vadehavet ved Juvre på Rømø er der mange østersbanker, som man kan gå ud til, når der er lavvande. Men jeg finder også mange østers på vaden udenfor bankerne. Foto: Henrik Lomholt Rasmussen.

Verdens største spisekammer

En af de fugle, der bliver ved Vadehavet og yngler, er strandskaden. Og sådan en mellemstor fugle spiser 300 muslinger om dagen. Med rundt regnet en halv million strandskader i området betyder det, at denne art alene sætter 150 millioner muslinger til livs – hver dag! Det er næsten ikke til at forestille sig, at der kan være så mange muslinger.

Forklaringen ligger i tidevandet. Ved lavvande bliver 60% af havbunden ramt af sollyset. Det sætter gang i produktionen af alger, der er føde for havbundens dyr som snegle, muslinger og sandorm. Derfor er der produktionen af føde enorm:

”På en kvadratmeter havbund er der mere liv end på en kvadratmeter regnskov”, fortæller en anden naturguide, Frands Soberra, som vi møder her ved Vadehavet. Og derfor går Vadehavet også under navnet “Verdens største restaurant”.

Vi er nået ud på en østersbanke. Til højre i det fjerne anes en stor gruppe spættede sæler. Foto: Bjarke Petersen.

Østers ad libitum

Østers er en efterspurgt delikatesse. Det er interessant, at flere af os er parate til at betale kassen for østers på en restaurant inde i byen, samtidigt med, at man her ved Vadehavet selv kan gå ud og plukke alle de østers, man vil. Ganske gratis.

De østers, vi finder her, er Stillehavsøsters. Det er ikke alene en invasiv, men også en meget formeringsdygtig art. Bente Bjerrum fortæller, at østers er tvekønnede i den forstand, at de begynder som hanner og når de som tre-årige er voksne, bliver de hunkønnede. Og sådan en voksen østers kan lægge op til en million – altså 1.000.000 æg på én gang. Ikke så mærkeligt der er nok af dem.

Man må plukke lige så mange østers, man kan slæbe med ind fra vaden og man kan også vælge at åbne østers og spise dem derude. Så bliver de ikke friskere. Foto: Karin Møller-Olsen.
Man kan også lægge sine nyplukkede østers på grillen sammen med for eksempel kryddersmør og rødløg. Foto: Karin Møller-Olsen.
Vi går tilbage i god tid, inden vandet begynder at stige. Da der er klart vejr, kan vi sagtens se land, men det er ikke svært at forestille sig, at man kan miste orienteringen, hvis der er dis og tåge. Foto: Karin Møller-Olsen.

Læs mere og find guidede ture:

Juvre på Rømø

Vadehavets Oplevelser

Jeg var inviteret på østerstur af Visit Rømø og Tønder og Vadehavets Oplevelser. Ingen af organisationerne har haft indflydelse på mit blogindlæg.

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. I 2024 har jeg modtaget Turespañas pris for den bedste rejseartikel, der giver anledning til at reflektere over bæredygtig turisme i Spanien. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 50 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen