Spis og bad i tang ved Irlands Wild Atlantic Way

Langs The Wild Atlantic Way i Irland kan man både komme på tangvandring, få tang serveret som spaghetti og få varmt tangbad. I de senere år er der kommet mere opmærksomhed på tang som fødevare. Tang er sundt, da det indeholder en række vitaminer og mineraler samt omega 3 fedtsyrer. Og så kan man selv høste det ved kysterne. Vikingerne spiste tang og for irske munke, der boede på isolerede øer udfor Irlands vestkyst, var tang en vigtig del af kosten.

The Wild Atlantic way

The Wild Atlantic Way er en 2.600 kilometer lang rute, der følger Irlands forrevne vestkyst. I Kerry i den sydlige del, har John Fitzgerald etableret virksomheden Atlantic Irish Seaweed. Her kan man købe en række tangprodukter som tørret tang til at tilsætte badevandet, tang til madlavning og bestik med skafter af tang.

Tangvandring langs kysten

Tang til spisning skal hentes i havet, hvor planten sidder fast på en sten. Man skal aldrig høste tang, der er drevet op på standen. Foto: Karin Møller-Olsen.

På en regnvejrsdag er jeg med på en tangvandring langs kysten. Det føles helt rigtigt med det våde vejr, da jeg alligevel har gummistøvler på og skal pjaske i vandkanten. John Fitzgerald fortæller, at der findes omkring 600 tangarter ved den irske kyst, og nogle er selvfølgelig bedre at spise end andre. Der er ingen der er giftige, men man skal aldrig samle tang, der er skyllet op på stranden:
”Når I høster tang, skal I altid klippe stykker af frisk tang, der sidder på en sten eller klippe. Tag aldrig det, der er skyllet op. I ved ikke, hvor gammelt det er, eller hvor det kommer fra”, forklarer John og tilføjer, at det er vigtigt kun at tage to tredjedele af planten, så resten bliver siddende og kan vokse videre.

Asiatisk bouillon-tang

John Fitzgerald viser et stykke Kombu Kelp, på dansk fingertang, og som John kalder asiatisk bouillon, fordi den er meget anvendt i blandt andet asiatiske supper på grund af stort indhold af umami-smagsstoffer. Foto: Karin Møller-Olsen.

Pebertang og spaghetti-tang

Spaghetti-tang, på dansk også kendt som strengetang, kan spises rå eller – som her – kogt som spaghetti og tilberedt med soja og ingefær. Foto: Karin Møller-Olsen.

Blandt de tangarter, der er gode at spise, finder vi blandt andet sukkertang, søsalat og pebertang, der er en lille rødlig og fliget tang med krydret smag. Og så er der spaghettitang, på dansk kendt som strenge-tang. Den spiser vi råt, da vi går langs kysten og senere får jeg den også serveret kogt tilberedt med soja og ingefær.

Pebertang er en fin lille tang, der med fordel kan bruges som krydderi. John Fitzgerald kalder den også “havets trøffel”.

Blæret tangbad

Jeg slutter dagen med en tur i noget, der ligner en stor irsk whiskeytønde, men den er fyldt med 43 grader varmt vand og en blæretang, der hedder carrageen tang. Den er alkalisk og skulle afbalancere hudens ph-værdi og olierne give næring til huden. Det føles rart.

Wild Atlantic Seaweed

Læs naturstyrelsen info om at høste tang

Se Fødevarestyrelsens info om at spise tang

Læs om tangsafari i Danmark

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. I 2024 har jeg modtaget Turespañas pris for den bedste rejseartikel, der giver anledning til at reflektere over bæredygtig turisme i Spanien. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 53 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen