Byen, der genopstod af asken, står så smuk som aldrig før.

Indtil 2. Verdenskrig blev Dresden ofte fremhævet som “Nordens Firenze”, men så ramte den store ulykke.
Bombardementet af Dresden er gået over i historien som en fejltagelse eller måske snarere som en kynisk krigshandling uden større militære formål. Døgnet rundt, fra den 13. til den 15. februar 1945, blev byen bombet og smadret til ukendelighed.
I dag er næsten kun minderne tilbage fra denne forfærdelige krigshandling på en af Europas smukkeste byer, dens befolkning og de hundredtusinder af flygtninge, der havde søgt ly i en by, som ingen kunne forstille sig ville blive tilintetgjort.

Her kan du læse en lille præstation af min absolutte yndlingsby i Tyskland.

Kongeslottet

Turistlandet Tyskland byder på mange kulturbyer, men efter min mening er der ingen, der når samme høje niveau af kultur, historie og seværdigheder som Dresden. Jeg har besøgt byen en snes gange både som turist og – især – som rejseleder.
Hver gang vi ruller ind til byen og hotellet med en gruppe forventningsglade gæster, så føler jeg mig hjemme og kan ikke vente med at fortælle – stolpe op og stolpe ned om alle de herligheder vi skal besøge.

Se Dresden i denne korte video, produceret af: 4 minutters On demand Video

Selvfølgelig er Berlin interessant og meget stor, det samme gælder Hamburg, men genopbygningen af disse byer efter næsten total ødelæggelse under 2. verdenskrig, kan ikke måle sig med Dresden, som er hovedstad i del tyske delstat Sachsen.
Her finder du slotte, kirker, paladser og borgerhuse i rendyrket barok.
De store kunstssamlinger i bl.a. slottet Zwinger er af verdensklasse og operaen repræsenterer det ypperligste indenfor musik og teater.

Operaen i Dresdan

På dette sted ved floden Elbens bredder har der næsten altid boet mennesker og det har været knudepunkt for handelsruterne nord – syd via floden og middelalderens Kongevej, Via Regia, hvor varer og militære transporter gik mellem øst og vest. Tidligere tiders store turiststrømme, de religiøse pilgrimmene, har valfartet gennem området for at komme til de hellige steder i Rom, Jerusalem og mange andre steder, der var vigtige at besøge som god kristen.

Storhedstiden for Dresden begyndte i slutningen af 1400-tallet. da byen blomstrede op og blev residensby for kurfyrsterne i Sachsen.
Uden dem og deres enorme rigdomme, som de omsatte i storslåede paladser, kirker og kunstsamlinger, ville Dresden ikke være den turistmagnet, som den er idag.

Det var specielt under Kurfyst Friedrich August d. I, at Dresden blev en Kulturperle på europakortet. Han var forøvrigt også konge af Polen og storfyrste af Litauen.
Han er gået over i historien med tilnavnet August den Stærke. Det kan man umiddelbart godt forstå. En hersker over Europas næststørste landområder og forøvrigt, efter hvad man siger, far til ikke mindre end 354 børn.
Men, August var ikke bare en “dandy”, som sørgede for at der var rigeligt med efterkommere, f.eks. fik han udviklet kunsten at fremstille porcelæn allerede i 1710 og kunne faktisk bevare hemmelighederne om “Det Hvide Guld”, som alle hofferne i datidens Europa sukkede efter. Det var dengang at kinesiske varer ikke var af dårlig kvalitet til billige penge på webshoppen.
Porcelænsfabrikationen foregik godt nok i Meissen, en lille dagsrejse i karet langs med og ned ad Elben – altså mod nord.

Klokketårnet i Zwinger med porcelænsklokker fra Meisen.

Mange ulykker har i tidens løb ramt Dresden.
Krige, pest og kolera og floden Elben, der er gået over sine bredder. Men byen har rejst sig igen og igen, som en anden Fugl Fønix.
Sidste gang byen mærkede en apokalyptisk dommedag var i februar 1945, hvor de allierede bombefly brugte dag og nat fra den 13. til den 15. februar, til at udslette store dele af byen, og mange tusinder af indbyggere og flygtninge omkom ved denne operation.
Ingen ved hvor mange menneskeliv det kostede, nogle taler om 20-30.000 omkomne, andre om op til en halv million.
Det var på det sidste af krigen, hvor mange flygtninge blev fordrevet af den røde arme, der var igang med at pløje sig igennem Østeuropa.

Centrum af Dresden 1945

Den historie vil jeg nu ikke dvæle mere ved nu, men lige nævne at sidenhen er Dresden blevet genopbygget og ikke mindst den interessante “Altstadt” med slotte, kirker og museer. Emner jeg vil komme tilbage til i specifikke artikler her på FerieBlogger.

I efterkrigstiden blev Dresden og det gamle land, Sachsen, en del af DDR, det vi kaldte for “Østtyskland”. Byen lå i ruiner og genopbygningen gik langsomt. Der var meget andet, der skulle ryddes op i og genopbygges efter 2. Verdenskrig.
En af de første barok bygninger, der blev genopført var Zwinger paladset og en af de sidste var Frauenkirchen, der i mange år stod som et mindesmærke over de mange omkomne fra februar 1945.

Frauenkirchen

I 2005 kunne man efter 10 års genopbygning indvie kirken og i dag står den som bekræftelse på, at byen aldrig lader sig underkaste sin skæbne, men rejser sig af asken, som fugl Fønix.

Helt nye kvarterer blev opbygget i efterkrigsårene, under DDR-regimet.
Et af dem, som man sagtens kan leve med er området mellem den gamle by og Hovedbanegården.
Prager Straße blev til en gågade med mange store, og flotte, forretninger og shoppingcenter.
Foruden masser af restaurationer og konditorier ligger her også de karakteristiske hotelbygning.

I dag er Dresden en kæmpe turistattraktion og besøgende kommer fra alle egne af verden. Danske rejsebureauer er også flittige til at sende tusindvis af kultur-turister her til “Nordens Firenze”, som man sagtens kan kalde Dresden igen.

Faktabox:

Dresden Information finder du bl.a. på Hovedbanegården og ved Frauenkirchen og de hjælper dig med at vælge og eventuelt booke byture, oplevelser, de kender de bedste tips til dit ophold og ved, hvad der sker i byen. Reserver dine billetter til koncerter, teater, kabaret eller sport og Operaforestilliger.
kontakt info:
Telefon +49 351 501 501
E-Mail info@dresden.travel
WEBsite: www.dresden.de

TravelMarket’ Rejseguide til Tyskland:
På denne web-portal kan få alle de informationer om Tyskland, så du er forberedt til dine næste oplevelser.

Anne Vibeke Rejser
Du kender sikker navnet Anne Vibeke Isaksen, der i mange år har skrevet om rejser på internettet og sikkert også fra de mange TV-programmer hun har produceret til DK4.
Anne Vibeke præsenterer her en flot beskrivelse af Dresden.

Vagn Molnit

Vagn Molnit, medstifter af FerieBlogger.dk er foto/video, samt TV-producent. Han har en lang karriere i rejsebranchen, fra rejseleder til bureauejer og i de sidste 25 år som leverandør af TV-programmmer på de landsdækkende kanaler, DR, TV2 og ikke mindst DK4. Programserier som "Se Danmark fra Magueritte-ruten" og "Molnits Rejseguide" har betydet at Vagn Molnit har rejst til rigtig mange feriesteder. I dag bor vores "gamle redacteur" i Malta på den lille Middelhavs perle, Gozo, hvor han gerne viser rundt i riddernes fodspor. Men, først og fremmes får vi fra Vagn Molnit en fortælleglæde om den dejlige verden, som vi lever i.

Vagn Molnit has 22 posts and counting. See all posts by Vagn Molnit