På en bjergskråning i nærheden af floden Sil finder man Monasterio Santo Estevo. Et ensomt beliggende kloster, hvor Benediktinermunke har levet siden 900-tallet og indtil sidste århundrede. I dag er klosteret omdannet til en statsligt hotel, en Parador, med tilbud om bekvemmeligheder fjernt fra den askese, der har præget munkenes liv.
Parador de Santo Estevo har indrettet spaafdeling i det, der tidligere var klostrets vinkælder. Foto: Parador Santo Estevo
Bjergvin fra den hellige bred, Ribeira Sacra
Benediktinermunkene har levet efter mantraet Ora et Labora, det vil sige “Bed og arbejd” og i cølibat og fattigdom. Men på et enkelt område har askesen måske været brudt. Lige så længe som klostret har eksisteret, er der nemlig dyrket og fremstillet vin i området, der bærer navnet Ribeira Sacra. Og det var munkene, der her som i mange andre dele af Spanien og resten af Sydeuropa, tog sig af vinfremstillingen. Så mon ikke munkene her, som det berettes andre steder fra, har nydt deres egen gode vin. I hvert rådede klostret over en stor vinkælder, der i dag er indrettet som spa for hotellets gæster.
Gennem 1400 år er der dyrket bjergvin på terrasser ved Silflodens bredder. Her set fra udsigtspunktet Pena do Costelo en times kørsel fra Parador de Santo Estevo. Foto: Karin Møller-Olsen.
Ribeira Sacra betyder “Den hellige bred”, hvilket formentlig hænger sammen med, at området har usædvanligt mange middelalderlige klostre, kirker, kapeller og andre helligdomme.
Vinen fra Ribeira Sacra er iøvrigt berømmet for høj kvalitet, hvilket tilskrives områdets særlige mikroklima, og bærer betegnelsen “Bjergvin”. En betegnelse, der kun må benyttes af vine der er dyrket på skråninger med en hældning på mindst 45%. Ved Silfloden er terrasserne nogle steder anlagt på skrænter med en hældning på 85%.
Vinene fra Ribeira Sacra kan selvfølgelig nydes, når man gæster Paradoren, der i det hele taget lægger vægt på at servere lokal mad og vin.
Parador de Santo Estevos middagsrestaurant ligger i et højloftet lokale i stueplan med udsigt til den omgivende skov med kastanjer, som var en væsentlig bestanddel i middelalderkosten. Foto: Karin Møller-Olsen. Lokal fisk anrettet med krydderurter på et gitter af sorte oliven var en af de retter, der blev serveret, da jeg besøgte Paradoren i foråret 2024. Foto: Karin Møller-Olsen.Klosterets indre gård er omkranset af arkader i tre etager, hvorfra der er adgang til de fire fløje, der blandt andet rummer 77 store værelser, restaurant og opholdsrum, Foto Karin Møller-Olsen.De smukke klostergange er bygget mellem det 12. og 14. århundrede. Foto: Karin Møller-OlsenVærelserne på Parador de Santoo er indrettet i de tidligere munkeceller, som må have haft en vis størrelse. Alle værelserne er i hvert fald rummelige og iøvrigt nyligt istandsatte. Foto: Karin Møller-Olsen.San Benito og San Vicente byder velkommen ved indgangen til den indre gård. Foto: Karin Møller-OlsenUdsigt fra parkeringspladsen mod den lille kirkegård foran klosterkirken. Indgangen til Paradoren ligger lige udenfor fotografiet i venstre side. Foto: Karin Møller-OlsenParador de Santo Estevo ligger midt i Galicien, som er Spaniens nordvestligste region. Der er gode togforbindelser til Ourense, men derfra må man køre de sidste 25 kilometer i bil. Medmindre man er frisk på at vandre. Der findes flotte vandreruter i området langs Silfloden.
Mit besøg i Galicien og på Parador de Santo Estevo var sponseret af Turismo de Galica og Den Spanske Stats Turistkontor, som ikke har haft indflydelse på mit indlæg.
En af de stejleste skrænter ved floden Sil, der løber gennem Galicien. Her set fra udsigtspunktet “Mirador de Madrid”. Foto: Astrid Hjorth.
Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018.
Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie.
Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004.
I 2024 har jeg modtaget Turespañas pris for den bedste rejseartikel, der giver anledning til at reflektere over bæredygtig turisme i Spanien.
Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk
Hvert år i maj folder blomsterne sig ud i smukke, særegne og overraskende installationer i Gironas gader, baggårde og historiske bygninger. I 2018 også iblandet politiske manifestationer. ”Que maravillosa es” – hvor er det smukt – udbryder den ene efter
Karin Møller-OlsenKommentarer lukket til Nyfødte Picasso blev genoplivet med cigarrøg
I 2023 bliver Picasso fejret i anledning af 50 året for hans død. Fejringen finder sted i de fem spanske byer Malaga, Madrid, La Coruña, Barcelona og Bilbao samt i en række andre byer i Europa og Nordamerika.
“Madrid er den mest autentiske storby i Spanien med høj puls og kontrolleret kaos.” Madrid rykker nærmere til Danmark, når Air Europa starter en ny flyrute mellem Madrid og København. Det er ganske vist foreløbig kun en sommerrute i tre
Karin Møller-OlsenKommentarer lukket til Tæt på de fleste oplevelser i Bilbao på Hotel Radisson Collection på Gran Via
Vil du bo centralt i Bilbao med gåafstand til den gamle bydel med gode pintxos-barer, Guggenheim Museet og Museo de Bellas Artes er Hotel Radisson Collecion på Gran Via et godt bud. Det ligger tillige klos op ad en metrostation, Abando, der hurtigt kører dig ud til Bilbaos spændende forstæder og smukke strande ved Biscaykysten.
Karin Møller-OlsenKommentarer lukket til Nordspanske Oviedo er gastronomisk hovedstad i 2024
Nordspanske Oviedo er kendt for at være en meget smuk og ren by. Og det er herfra, den ældste Camino til Santiago, der hedder “El primitivo” starter. I 2024 er Oviedo tillige udnævnt til Spaniens gastronomiske hovedstad.
Mogens HansenKommentarer lukket til Under jorden på Mallorca
Af MOGENS HANSEN Den spanske middelhavsø Mallorca oplever i disse år en renæssance som turistmål. Hvor besøgstallet før årtusindskiftet årligt var nogle få millioner, er det nu oppe på omkring 10 millioner om året. 80 procent af øens indtægter kommer