Udfordring i de bornholmske klipper

Den bornholmske natur med klipper, højdedrag og skove egner sig perfekt til alle former for udendørs aktiviteter og aktiv ferie. Det er bare at komme i gang. Du kan prøve kræfter med klatring, surfing, rappelling, kajakroning, mountainbiken, dykning og andre action prægede naturaktiviteter. Det kræver ikke nogen forudsætninger, andet end mod til at prøve noget nyt! Øen er med sine mange klippevægge et populært sted at klatre og her finder du alle sværhedsgrader, lige fra bølgende klippevægge med afsatser til stejle granitbrudsvægge på op til 100 meters lodret højde. Du kan klatre på indlandsklipper og kystklipper, hvor man udelukkende klatrer traditionelt eller bouldrer, og du kan klatrer i stenbrud med lodrette vægge.

Traditionelle ruter

I otte dalsænkninger er der registrerede traditionelle klatreruter. Men noget af det smukkeste du kan opleve som klatre, er på Nordbornholm. Fra Gines Minde nord for Hasle og næsten hele vejen rundt om Bornholms nordlige del og ned langs nordøstkysten til Svaneke oplever du noget af Danmarks smukkeste natur. På denne strækning er der mere end 400 klatreruter.

Hammershus ferielejligheder ligger midt i det mest aktive Bornholm

Stenbrud

Derudover findes en lang række granitbrud, som er åbne for klatring. I Moseløkken Stenbrud er der over 100 ruter, og dette stenbrud er blevet en af de foretrukne steder for klatrere på den smukke ø. Ikke så langt fra Moseløkke stenbrud finder du et andet eftertragtet stenbrud, nemlig Hammerbruddet, hvor der også er adskillige klatreruter. Men også bruddet i Vang nogle kilometer syd for Hammerbruddet kan du klatre i det nedlagte Vangbrud og Almeløkkebruddet. Sidstnævnte har ikke så stor en sværhedsgrad.

IEX 067

Helligdomsklipperne

Når vi taler om Helligdomsklipperne, Ekkodalen og Hammershus er der særlige regler for klatring. Blandt andet er det forbudt at klatre på Helligdomsklipperne og Hammershus og på den del af Ekkodalen, som ejes af staten. (Naturstyrelsen). Andre steder skal du sikre dig, at der ikke brydes granit og der kan være steder hvor det kun er tilladt at klatre i weekender og ferie, hvor produktionen er stoppet.

_KJE9298

Vandreferie på Bornholm

Sikkerheden

Klatring med brug af trækiler og lignende traditionelt udstyr har været kendt på Bornholm siden slutningen 1940’erne. Og denne form for klatring, som ikke efterlader spor, er tilladt på alle kystklipper. Der er dog forskellige restriktion er rundt omkring på øen. Blandt andet kan det være forbudt at klatre på steder hvor der er ynglende fugle, samt på steder, hvor der er visse plantearter, som man skal passe på. Desuden kan der være restriktioner som følge af at der i et givent område findes sjældne rovfugle. Et godt råd er, at du altid skal sørge for, at dit udstyr er sikkert og kontrolleret inden du går i gang på de stejle klippeskråninger, og husk altid at bære hjelm.

Cykelferie på Bornholm

App-løsning

Der findes en særlig app “Klatring på Bornholm”. Her finder du beskrivelser af klipper, sektorer og ruter, og mange ruter er ydermere tegnet ind på billeder. Du behøver ingen netforbindelse til at benytte appen.
App’en “Klatring på Bornholm” er gratis og findes til iPhone og Android. Den er udarbejdet i samarbejde med Bornholms Komiteen under Dansk Klatreforbund og www.rockclimbing.dk

Ferie på Bornholm, læs mere her

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 53 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam