Jerntæppet skjulte stor historie og kultur

Af MOGENS HANSEN
Jerntæppet, skillelinjen mellem det socialistiske Central- og Østeuropa og det kapitalistiske Vesteuropa, fungerede i 1900-tallets anden halvdel som en barriere mellem øst og vest. Vi besøgte ikke hinandens lande i særligt stort tal, og dermed gik vi glip af den fælles historie og kultur, som præger det meste af Europa.
I dag er der i vid udstrækning fri adgang, og mange af de tidligere østlande er kommet med i EU og Nato. Det har åbnet øjnene på en del danskere og andre vesteuropæere, som bl.a. rejser til Polen, Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Rumænien, Bulgarien og det tidligere Jugoslavien. Men mange har endnu til gode at opleve, hvor meget fælles, fortidig baggrund vi har med disse lande, så måske kan det lokke nogle af sted, når man fortæller, at standarden generelt på hoteller og restauranter i dag matcher Vesteuropa, men priserne er langt lavere end på vore længdegrader.

Provinsby i Slovakiet med stor historie

slovakiet
Det befæstede middelalderslot i Trencin tiltrækker i stigende grad historisk interesserede besøgende. Foto: Mogens Hansen

Som eksempel laver vi her et nedslag i en slovakisk provinsby, men understreger, at tilsvarende oplevelser findes mange andre steder. Trencin med omkring 60.000 indbyggere er en stilfærdig by i det vestlige Slovakiet 130 km fra hovedstaden Bratislava og tæt på det sydøstlige Tjekkiet. Fra Danmarks sydlige grænser er der ca. 1.100 km til Trencin, så en bilferie hertil er en mulighed.

slovakiet
Fra slottet er der vidtstrakt udsigt over det centrale og vestlige Slovakiet. Foto: Mogens Hansen

Slotsruinen, som ligger på en klippe højt over den nutidige by, er det sted i Trencin, hvor man for alvor mærker historiens vingesus. Man går op til slottet ad brolagte, smalle gader og skal også være indstillet på at gå en del op og ned, til dels på trapper, inde på slotsområdet. Bygningerne byder på storslåede udsigter over byen, floden Váh og de bjergrige områder mod øst og syd, heriblandt Karpaterne, Europas længste bjergkæde.
Slottet, som også var en fæstning, er fra Middelalderen, formentlig fra tidligt i 1000-tallet, da regionen var under kontrol af en polsk konge. I 1017 erobrede en ungarsk konge området, og det forblev ungarsk indtil 1918, men de 900 år forløb ikke fredeligt. I 1241 forsøgte mongoler at indtage slottet, men det mislykkedes. I århundrederne efter var der flere krige mellem lokale magthavere, og der kom angreb fra både ottomaner (tyrkere) og habsburgere. I 1708 var der et stort slag ved Trencin mellem ungarere og habsburgere, og kun to år senere døde 1.600 af byens indbyggere af pest. Pesten er markeret med en søjle i byens centrum (ses på billedet øverst). I 1790 brændte byen og slottet, og slottet har ligget i ruiner siden da. I 1944, under Anden Verdenskrig, gjorde slovakkerne et mislykket oprør mod det nazistiske styre. Trencin blev hovedkvarter for den tyske efterretningstjeneste SD og tyskernes hemmelige politi Gestapo, indtil byen blev befriet af rumænske og sovjetiske tropper den 10. april 1945. Fra 1990, da Sovjetunionen og østblokken var kollapset, er Trencins historiske centrum blevet restaureret.

Romerske spor bag byens bedste hotel

slovakiet
En figur af en romersk legionær “holder vagt” ved den 1.800 år gamle inskription i klippevæggen under Trencins slot. Foto: Mogens Hansen

Den dramatiske historie kan man studere på slottets museumsudstillinger med bl.a. gamle møbler, våben, arkæologiske fund og billeder. Når man kommer ned fra slotsområdet, kan man få et lille glimt af en endnu tidligere historie ved at gå ind på hotel Elizabeth og fra receptionsområdet tage elevatoren eller trappen en etage op. Her ser man gennem en glasvæg en romersk inskription fra år 179 på klippen under slottet. Trencin, som romerne kaldte Laugaricio, var et af de nordligste punkter i Centraleuropa for det romerske imperiums udbredelse.
Hotel Elizabeth, som tidligere hed hotel Tatra, er Trencins bedste med fire stjerner og en høj standard. Prisen for overnatning er langt under dansk niveau for et tilsvarende hotel. Trencin har en rolig gågade med butikker, barer, cafeer og restauranter, og der er flere butikscentre. Byen har også et historisk museum, gallerier og en jødisk synagoge, der i dag fungerer som kulturelt centrum. Den 6.-8. juli 2017 holdes en årligt tilbagevendende musikfestival.
Andre slovakiske byer nær Trencin med historiske oplevelser: Bratislava (130 km), Banská Bystrica (135 km), Banská Stiavnica (110 km), Zilina (80 km), Nitra (95 km).

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister.

Mogens Hansen has 58 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen