Besøg og bo på Tjekkiets mange flotte slotte

Af MOGENS HANSEN

Tjekkiet har ifølge flere opgørelser den tætteste koncentration af slotte i verden. Definitionen på ‘slot’ er ikke entydig, fordi f.eks. fæstninger og herregårde nogle gange regnes med. Nogle kilder siger, at der er flere end 2000 slotte i Tjekkiet. I det centrale Bøhmen – rundt om hovedstaden, Prag – listes op mod 300 slotte.
Slottene er generelt adskillige hundrede år gamle og i klassiske stilarter som gotik, barok, renæssance og rokoko. Mange slotte blev ødelagt under de utallige krige, som har præget denne del af Europa, og i kommunisttiden fra Anden Verdenskrigs afslutning i 1945 til 1989 forfaldt de historiske bygninger, selv om de var renoveret efter tidligere krige.

Det centrale Bøhmens slotte

De fleste turister besøger Prag, hvis gamle bydele i dag er præget af masseturisme. Derfor tager vi her en rundtur i det centrale Bøhmen, hvis byer, landsbyer og landområder er betydeligt roligere end hovedstaden. Vi besøger slotte, som små 30 år efter kommunismens fald igen er i imponerende flot stand. De kan alle besøges, nogle kan man bo og spise på, og flere tilbyder wellness-aktiviteter.

 

slot
Stirin. Foto: Mogens Hansen

Stirin 30 km sydøst for Prag

Chateau Stirin i barokstil er nævnt skriftligt første gang i 1395, men det blev ødelagt flere gange under krige. Slottets vigtigste år er 1870, da den østrigske industrimagnat Frantisek Ringhoffer overtog, udbyggede og renoverede det.
Ringhoffer-æraen endte i 1945, da familien blev internet og dens ejendom konfiskeret af staten. Alt interiør blev ændret til socialistisk stil, men fra 1980 vendte barokken tilbage. I dag er der også hotel i tilknytning til slottet, og formentlig er det det første slot i Østeuropa, som oprettede hotel. Slottet er et populært sted til bryllupper, der er sports-, jagt- og teaterfaciliteter, og der holdes klassiske musikfestivaler.

slot
Jemniste. Foto: Mogens Hansen.

Jemniste 58 km sydøst for Prag

Chateau Jemniste er et af de mest autentisk bevarede barok-slotte i Tjekkiet. Det blev opført omkring 1725 og bebos af den aristokratiske familie Sternberg. På en rundtur ser man, hvordan adelige familier har boet gennem århundreder, og det er muligt at indlogere sig i sidebygningernes lejligheder, ligesom der er modebutik for kvinder, café og restaurant. Slottet har smukke have- og parkanlæg, og der arrangeres bryllupper.
Under Anden Verdenskrig var slottet konfiskeret af den tyske besættelsesmagt, og efter krigen gjorde det kommunistiske styre slottet til museum for venskabet mellem Tjekkoslovakiet og Sovjetunionen. I nærheden ligger et andet slot, Konopiste.

slot
Kotera. Foto: Mogens Hansen.

Kotera 75 km øst for Prag

Chateau Kotera i Ratbor er bygget i nyklassicistisk stil af den berømte tjekkiske arkitekt Jan Kotera 1911-13, og der er i dag hotel med 19 rummelige værelser i ældre stil på selve slottet og 17 moderne værelser på slottets orangeri.
Familien Mandelik, som havde opført slottet, var af jødisk oprindelse, og derfor blev bygningerne konfiskeret af tyskerne i 1939 og brugt af bl.a. SS-tropper indtil 1945, hvor den sovjetiske røde armé tog over. Fra 1947 var slottet en overgang skole, men i 1992 blev det givet tilbage til familien Mandelik. Fra 2004 blev bygningerne renoveret og taget i brug som hotel. Der holdes forretningsmøder, bryllupper og gives massage på slottet.

slot
Luksus-suite på Mcely-slottet. Pr-foto.

Mcely 66 km nordøst for Prag

Chateau Mcely er i dag et femstjernet wellness-hotel, hvor man indlogerer sig i barok-omgivelser. Den moderne historie begynder i 2001, da en ung kvinde, Inez Cusumano, forelsker sig i de forfaldne bygninger og i løbet af fem år får dem renoveret, så de kan bruges som hotel med gourmet-restaurant og wellness-faciliteter. Have- og parkanlæg i engelsk stil gør stedet afslappende.
I 2010 introducerede Inez Cusumano sine egne naturlige kosmetik-produkter, inspireret af den lokale udnyttelse af urter. Spændende er det som gæst at blive undervist i, hvordan man blander sine egne hudpleje-produkter.

 

slot
Luksusværelse på Loucen-slottet. Foto: Ladislav Cesnek.

Loucen 63 km nordøst for Prag

Loucen-slottets historie begynder i middelalderen, men det nuværende barok-udseende er skabt ved omfattende renovering fra år 2000. Fra den 7.7.2007 har besøgende kunnet blive vist rundt i flot møblerede og dekorerede rum og i slottets park i engelsk stil. Parken rummer bl.a. en labyrint. Guiden på slottet vil være klædt i klassisk tøj i forskellige stilarter.
I 2003 åbnede hotel Maxmilian under slottets barok-terrasse i en bygning fra 1834. I 2007 kom der flere værelser til, og her er der i dag også reception, morgenmads-restaurant, svømmebassin og sauna. Der arrangeres bryllupper på slottet, og flere restauranter serverer alt fra fast food til gourmet-måltider.

 

slot
Liblice. Pr-foto.

Liblice 44 km nordøst for Prag

Liblice slotshotel er oprindeligt opført omkring år 1700 i barok, men en ny ejer lavede omfattende ændringer i stilen ny-renæssance i slutningen af 1800-tallet. I 1945 overtog staten slottet, men siden overgik det til det tjekkiske videnskabelige akademi, som stadig ejer stedet.
I 2007 blev slottet omfattende rekonstrueret til et moderne konference-, undervisnings- og kulturcenter med hotel, restauranter og wellness-center. Når man bor på slottet, er noget af det mest slående den vellykkede blanding af gamle og nye stilarter. F.eks. forbinder en hypermoderne vindeltrappe i glas og stål de forskellige etager i den klassiske bygning.

Melnik 38 km nord for Prag

Den hyggelige provinsby Melnik har et renæssance-slot, som i tidens løb har huset 23 tjekkiske dronninger og prinsesser. Den historie kan man sætte sig ind i under en guidet tur rundt på slottet, hvor man også kommer ned i vinkælderen og kan smage på lokale produkter.
Slottet har restaurant med en terrasse, hvor man absolut bør sætte sig, hvis vejret er godt. Herfra er der nemlig mulighed for at se sammenløbet af floderne Moldau (Vltava på tjekkisk) og Elben (Labe på tjekkisk), der længere mod nord løber ind i Tyskland og ender i Nordsøen. Fra slot og terrasse er der også udsigt over frodige marker med vin, frugt, grøntsager, majs og sukkerroer.

Rejsen var betalt af Central Bohemia Tourist Board og CzechTourism.

slot
Flodernes sammenløb set fra slottet i Melnik. Foto: Mogens Hansen.

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister.

Mogens Hansen has 57 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen