På den lille plads, Placa Móra, midt i Olots gamle bydel hænger en stor lysende sky og kaster, ja nærmest sprøjter, sine stråler ned over en statue af en engel. Rundt om får også tilskuernes ansigter lys fra skyen, der er en af mange lysinstallationer på den årlige Lluèrnia, som er en festival for lys og ild. Festivalen afholdes over to dage i begyndelsen af november i Olot, som er en lille by med 36.000 indbyggere.
Et lys for de udsatte
Jeg besøger Olot lørdag og søndag den 8. og 9. november, og det er netop i disse dage, lysfestivalen Lluèrnia afvikles her i 2024. Fra Englen går jeg gennem byen med lysende pyramider og en lille park med neonrør, der er bøjet, så de illuderer store ansigter. I udkanten kommer jeg til et åbent område, Parc del mas Serrat, hvor frivillige sælger store kunstige blomster med lys. En euro for en blomst til fordel for kræftramte børn. Vi er mange, der køber blomster, og da jeg går videre ser jeg, at hele parken er overstrøet med lysende pletter. Her sætter jeg også min blomst.
Vulkanbyen Olot
Når Lluèrnia ikke blot er en festival for lys, men også for ild hænger det sammen med, at byen Olot ligger i et stort vulkansk område, La Garrotxa. Her er ikke færre en 40 små sovende vulkaner. Faktisk er Olot opført på tre uddøde vulkaner, og festivalen understreger derfor også forbindelsen til vulkanerne.
Vulkansk naturpark og museum
Det vulkanske område La Garrotxa er i dag beskyttet som naturpark med mange fine vandrestier og mulighed for besøg i områdets 12 små middelalderbyer hvor husene alle er bygget af vulkanske lavasten. Og i Olot findes et moderne museum, Espai Cràter, med interaktive udstillinger om vulkaner. Både verdens store vulkaner og de små her i La Garrotxa, hvor den højeste er 700 meter. Når vulkanerne her ikke har vokset sig større, skyldes det, at de kun har haft et enkelt udbrud og som regel med meget tyndt flydende lava, som har bredt sig over et stort område.
Læs mere om Lluèrnia festivalen i Olot
Læs mere om La Garrotxa og vulkanbyen Olot
Læs om overnatning i fyrtårn i Galicien
Læs om Spanien på vej mod bæredygtig turisme
Min rejse og mit ophold var betalt af den Spanske Stats Turistkontor, Ecoturism Club Spain, Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Turisme Garrotxa og Trescália. Ingen af organisationerne har haft indflydelse på indholdet af min historie.