Plantagevejen langs Mississippifloden

Plantagevejen er den berømte vej langs med Mississippifloden.

Kører du langs flodvejen, som  vejen kaldes kan du her se og opleve en masse historie om befolkningen i  sydstaten Louisiana i USA ikke mindst om den rigdom, som sukkerbaronerne skabte sig  i 1800 tallet med basis i brugen af slaver til det hårde arbejde i plantagerne.

plantagevejen

I Danmark har vi margueriteruten, i Frankrig vinruten og i Tyskland den romantiske rute. Det vrimler med navne på forskellige bilruter for turisterne overalt i verden. I staten Louisiana i det sydlige USA ligger ”flodruten”, der er cirka 110 km lang og løber vest for New Orleans og langs begge bredder af USA længste flod på cirka 4000 km.

Flodvejen løber fra New Orleans og op til statens hovedstad Baton Rouge. Området omfatter floden, diger og tilstødende landområder med kulturelle attraktioner. Blandt sidstnævnte er en lang række berømte og kendte plantage hovedbygninger eller palæer, de fleste bygget af velhavende sukkerrørsplantageejere i græske Revival stil.

Plantagevejen er anlagt i 1827

Helt tilbage i 1827 blev der anlagt en vej langs med floden, og i en historiebog om området kan man læse følgende: &Overalt tykt befolket af sukkerplantageejere, hvis prangende huse, hyggelige terrasser, vel passede haver og parker og mange slave-landsbyer, alle rene og pæne, gav et overordentlig smukt supplement til flodens landskab”.

DSC_0085

De store boliger blev bygget af uhyre velhavende sukkerørsplantageejere i løbet af de sidste 30 år forud for borgerkrigen fra 1861 til 1865.                                                                                                                                              Den livsstil disse overklasse folk levede var karakteristisk for den såkaldte Gold Coast i denne periode. Hovedhusene kan kort beskrives som to- og treetagers palæer med brede dobbelte gallerier og monumentale søjler eller søjler, der rejser sig til taglinien.                                                                                                                 På nogle af bygningerne er der ligefrem en kolonnade af søjler hele vejen rundt om palæet i to etageres højde. Alle har store brede terrasser hele vejen rundt om palæet både på stue niveau og på 1. salen.

Plantagerne var mindre byer

De fleste af disse palæer ligger i dag ensomt i de store parker, der omgiver dem, mens en række mindre huse, og bygninger med produktionsudstyr er fjernet, blandt andet de fleste sukkerrørsfabrikker og værkstedsbygninger. Desuden er de fleste slavehuse væk.  I 1800-tallet var plantagerne minder landsbyer, men det kan man ikke se i dag.

Op igennem 1900-tallet skete der en industriel udvikling i sukkerrørsproduktionen med få sukkerfabrikker i området. Samtidig blev floden uddybet til større og moderne oceangående skibe, som kan sejle hele vejen fra New Orleans til Baton Rouge, statens hovedstad på en strækning af godt 100 km. Dette sammenholdt med at plantagernes jorde blev slået sammen til moderne sukkerørsproduktion, forfaldt området og en meget stor del af Louisianas plantagehistorie gik tabt.

DSC_0134

 

Det er først i slutningen af 1900-tallet at en række gamle plantagepalæer er blevet opkøbt af blandt andet fonde og derefter renoveret. Der findes i dag 10 renoverede plantagepalæer langs flodruten- alle sammen et besøg værd. De gamle palæer er blevet bragt tilbage til storhedstiden i midten af 1800- tallet. Værelserne er blevet indrettet med originale møbler, sukkerbaronernes familiefotos og malerier, køkkentøj, porcelæn m.v. Samtidig er enkelte af de gamle slavehytter bevaret. På disse besøgsplantager er der indrettet restauranter, souvenirbutikker og showrums, og der er daglige guidede ture rundt i palæet og parkerne, hvor gæsterne får et godt indblik i plantagernes historie på godt og ondt gennem 200 år. Tre interessante plantager som kan nås på en dagstur via flodruten fra New Orleans er Laura Plantation, Houmas House og Plantation og Oak Alley Plantation.

www.visitnopc.com

www.houmashuse.com,

www.oakalleyplantation.org

www.lauraplantation.com

www.neworleansonline.com

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 50 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam