Mikulov – en hyggelig by med en drabelig fortid

Af MOGENS HANSEN

De færreste kender formentlig den lille by Mikulov i det sydøstlige Tjekkiet. Men mange er nok smuttet forbi byen, hvis de i bil har været på vej fra Tjekkiets hovedstad, Prag, til Østrigs hovedstad, Wien, eller til Slovakiets hovedstad, Bratislava.

Wien og Bratislava ligger 80-100 km syd for Mikulov, og det kan anbefales at gøre et stop og en overnatning i Mikulov, inden man kører videre til de store byers menneskemylder. Der er mange hoteller og restauranter, hvis prisniveau er betydeligt under det danske, og da Mikulov er centrum for vindyrkning, er der også gode smagsoplevelser.

mikulov
Mikulovs centrale torv med et monument for pesten, som hærgede Europa i 1700-tallet. Foto: Mogens Hansen

Byen med 7000-8000 indbyggere er hyggelig og rolig at gå rundt i, og hen over året er der en stribe af begivenheder: Vinsmagning, karneval, filmfest, teaterforestillinger, håndværksmarked, musik, museumsbesøg, kunstfestival, gourmetfestival, sportsdans, ølsmagning og meget mere.

Jødeforfølgelse og jødeudryddelse

Den mest markante bygning er Mikulov Slot, som ligger på en høj og rager op over byens mere almindelige huse (billedet øverst). Slottets historie begynder i 1200-tallet, men det nuværende udseende stammer fra 1719-30. Under Anden Verdenskrig satte tyske tropper under deres tilbagetog ild til slottet, men det blev genopbygget i 1950’erne. I dag er slottet museum for kunst, historie og vindyrkning.

mikulov
Gade i Mikulovs jødiske kvarter. Her er flere overnatningssteder. Foto: Mogens Hansen

Anden Verdenskrig 1939-45 var også den forfærdelige kulmination på de lidelser, som Mikulovs jødiske befolkning oplevede gennem flere århundreder.

Jøderne begyndte at slå sig ned i Mikulov i 1421, da de blev udvist fra Wien og andre dele af Østrig. Efter 1454 kom endnu flere jøder til, da de blev forfulgt i Mähren, som i dag udgør det sydøstlige Tjekkiet.

Antallet af jøder i Mikulov nåede sit højdepunkt i 1700-tallet med flere end 600 familier. De ca. 3000 jøder udgjorde da halvdelen af byens indbyggere, og de levede af håndværk og handel. Men antallet af jøder gik ned, da de fra 1848 igen fik lov at slå sig ned i Østrig. Ved Anden Verdenskrigs begyndelse var der kun 472 jøder tilbage i Mikulov, som nu havde ca. 8000, især tysktalende, indbyggere. Godt 100 jøder emigrerede, men 327 af Mikulovs jøder overlevede ikke nazisternes jødeforfølgelse og -udryddelse. Til gengæld blev den tysktalende del af befolkningen smidt ud af Tjekkiet, da tyskerne havde tabt Anden Verdenskrig.

Mikulovs jødiske kvarter eksisterer stadig. På sit højeste var der 317 huse, som dækkede 13,5 hektar, men i dag er kun 90 jødiske huse tilbage. Halvdelen er under beskyttelse som kulturelle monumenter. Engang var der også 12 synagoger og bedehuse i det jødiske kvarter, men de fleste eksisterer ikke længere.

Kommunisme og jerntæppe

Efter Anden Verdenskrig kom der kommunistisk styre i Tjekkoslovakiet, som efter kommunismens fald i 1989 blev delt op i Tjekkiet og Slovakiet i 1993. Især det såkaldte jerntæppe, som adskilte Øst- og Vesteuropa, kan man kigge nærmere på umiddelbart syd for Mikulov på grænsen til Østrig. Her er et mindesmærke for folk, der døde under flugt, og tavler med fotografier, som beskriver nogle af de livsfarlige flugter over jerntæppet.

I Brno et halv hundrede kilometer nord for Mikulov er der bl.a. adgang til et tidligere fængsel, hvor nazister og kommunister henrettede modstandere, og til et bunkermuseum, som skulle beskytte mod eventuelle atomangreb under Den Kolde Krig.

Disse ting kan man læse nærmere om i en artikel i Kristeligt Dagblad fra den 9. marts 2019.

Og så skal det lige nævnes, at øst for Brno ligger den lille by Slavkov u Brna, bedre kendt som Austerlitz, hvor den franske regent Napoleon Bonaparte under Napoleonskrigene besejrede østrigske og russiske armeer i 1805.

Rejsen til Mikulov var betalt af CzechTourism.

mikulov
Mikulov ligger i et bakket landskab. Her set fra grænsen mod Østrig med Mikulov Slot til venstre og Den Hellige Høj, som er kendt for pilgrimsfærd, til højre. Foto: Mogens Hansen

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister.

Mogens Hansen has 57 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen