La Boca – Tango, ludere og lykkeriddere

La Boca – Tangoens fødested

Mens vi går  rundt i den farverige bydel La Boca, i Buneos Aires, tilbyder unge mennesker på gaden et lynkursus i Tangodans. Det var her i denne bydel at tangoen fødtes i 1850erne.  La Boca ligger ved hovedstadens oprindelige havn, hvor floden Ricahuela løber ud i den store flod Rio de La Plata. (La boca betyder munding) øst for San Telmo. Det var et fattigt arbejderkvarter, beboet af arbejdsløse immigranter, småkriminelle og ludere. De var de første til at danse tango.

La Boca

Musikken var et miks af sydspanske rytmer, italiensk folkemusik, polka og mazurka fra de slaviske lande. Selve dansene har deres oprindelse i afrikanske lande, hvor slaverne, som eneste udtryksmiddel i deres elendighed og undertrykkelse, udlevede deres følelser og tanker i dansen. Det var disse forskellige kulturer, som mødtes i havneknejperne i Buenos Aires fattige kvarterer.

DSC_0856

Da den store bølge af imigranter især fra Europa, ankom til byen i perioden fra 1860-1890 var flertallet mænd, der skulle prøve lykken i det nye land. Omkring 60 % af indvandrerne kom fra Italien, 40 % fra Spanien og resten fra den øvrige verden. De nye imigranter medbragte både musikken, instrumenterne og dansene. Musikken og dansene var med til at forsøde det triste imigrantliv på havneområdets knejper. Og da kvinderne var i undertal opstod  et marked for prostitution, og det var her, at tangoen kom ind i billedet.

Mændene dansede i gaderne – mangel på kvinder

I starten var det de enlige mænd, som måtte danse med hinanden i manglen på kvinder. Derfor er tangoen oprindelig en mandedans, som udtrykte mændenes længsel efter en kvinde og deres drømme om et romantisk liv i rigdom lig Middelhavets dejlige milde klima, hvor de kom fra.

DSC_0831

Og mens de sad i barerne i havneområdet og ventede på at komme til hos ludderne på 1. sal, lyttede og dansede de til de triste og melankolske sange og rytmer fra et orkester med en guitar, en violin og nogle gange en klarinet. Senere kom også harmonika og piano til. Efterhånden som tangodansen udviklede sig og også lokkede kvinderne ud på dansegulvet til at danse den sensuelle korregrafi, opstod der uskrevne regler for, hvordan man skulle gebærde sig på dansegulvet.                                           

Manden skulle vise respekt for kvinden, og der var grænser for, hvor tæt og hvor sensuel dansen måtte blive, uden at det udviklede sig til stående samleje på dansegulvet.

La Boca

I den brostensbelagte gågade Caminito, som er La Bocas mest kendte gade, finder vi i dag mange af husene fra 1890erne. Bydelen var dengang specielt de italienske immigranters fortrukne sted, og husene blev for manges vedkommende bygget og malet inspireret fra den italienske havneby Genova. Byggematerialerne og malingen var efterladt af de mange handelsskibe, som anløb havnen i slutningen af 1800-tallet.  Husene er alle malet i fantasifulde farvenuancer og i gaden findes et hav af gallerier, caféer og restauranter. Gadens kunstnere forsøger her at sælge deres akvareller, tegninger og malerier med motiver fra området.

DSC_0860                                                

Bydelens samlingspunkt og stolthed er i dag, fodboldklubben Boca Juniors og det store fodboldstadion med plads til 57.000 tilskuere. Det var i klubben, (der ejer stadion), at den legendariske fodboldspiller Diego Maradona spillede inden han startede sin karriere i Europa i 1981, og her sluttede han sin fodboldkarriere i 1995-1998.

Stadig tango i gaderne

Historien fornægter sig ikke og overalt i gademiljøet møder vi tangopar, som med få dansetrind tilbyder, at man kan blive fotograferet sammen med dem mod et lille honorar forstås. Hvorvidt de kan danse tango er svært at vurdere, men deres kostumer er i hvert fald farverige og udfordrende. Musikken, duften af grillmad og tobaksrøg giver miljøet en speciel stemning her i eftermiddagssolen denne forårsdag.                                                

DSC_0287                                                                            

Når man besøger Buenos Aires er én aften med Tango et must, og der er flere muligheder. Der en del steder, hvor der er tangoshow med musik, dans og sang samtidig med at man får en lækker middag.

Foto: Aage Krogsdam

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 54 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam