Caspar David Friedrich i Dresden

Også her strømmer publikum til for at se de udstillede værker

Fejringen af 250-året for Tysklands store romantiske maler Caspar David Friedrichs fødsel lakker mod enden. Gik man glip af udstillingerne i Hamborg og Berlin eller gerne vil se flere af hans værker, kan man tage turen til Dresdens to udstillinger, som vises netop nu. Den overordnede titel er ”Hvor det hele begyndte”.

Her ses opdelingen i Albertinum tydeligt med galleriet på den ene væg og Caspar David Friedrichs værker til højre i mindre åbne rum. Foto Hanne Würtz.

Udstillingen i Kupferstich-Kabinett i Residenzschloss med tegninger slutter 17. november i år, mens udstillingen i Albertinum med malerier kan ses indtil 5. januar 2025.

Hvis tiden tillader det, vil jeg anbefale en pause mellem de to udstillinger. De fylder meget mentalt, og det tager tid at fordøje dem.

Imponerende gallerivæg

Jeg begyndte i Albertinum og var ved at tabe pusten ved synet af en gallerivæg i lokalets længde, hvor malerierne – ikke af Caspar David Friedrich, men hans samtidige – hænger tæt.

Albertinums farvestrålende gallerivæg. Foto: Hanne Würtz.

Lokalets anden langside adskilt af halve tværvægge er helliget Friedrichs værker. Det giver tilskuerne plads til at fordybe sig i de enkelte malerier, hvoraf en del hører hjemme i Dresden, andre er udlånt af museer i ind- og udland og af private ejere.

Det er således ikke kun de landskabsmalerier, som han er mest kendt for, der er med på udstillingen, men også værker med motiver, der viser, hvordan han skiftede stil gennem årene. Også portrætkunsten mestrede han.

Caspar David Friedrich malede ikke kun landskaber. Han er også mester for dette smukke maleri af kvindeskikkelsen set bagfra.
Foto Hanne Würtz.

Alt er tekstet på tysk og engelsk. Alligevel giver en guidet rundvisning god mening – specielt når man er så heldig at få en virkelig entusiastisk guide, der ikke helmer, før alle kan høre i høretelefonerne, og har evnen til at formidle sin viden.

Efter rundvisningen er man velkommen til at fordybe sig i værkerne i eget tempo.

Frederiksberg kilde ved København tegnet i 1797 under malerens ophold i København vises på udstillingen i Kupferstich-Kabinett. Foto Hanne Würtz.


En af de fine tegninger i Kupferstich-Kabinett.
Foto Hanne Würtz.

Fine tegninger

Caspar David Friedrich boede i Dresden i godt 40 år, og det var her, han skabte alle sine oliemalerier. Inspiration til sine naturskildringer hentede han på ensomme vandreture i de nærliggende kalkstensbjerge Sachsich Schweiz.

Han havde altid sin skitseblok med sig, så han kunne nedfælde sine indtryk til senere brug. Det er disse skitser, mere eller mindre færdige tegninger og fine raderinger, der vises på Kupferstich-Kabinett. Nogle af de små blyantskitser er næsten udviskede, andre er trukket op med de tyndeste pennestreger. Ganske få er farvelagte. De kan ikke beskrives, hverken dem på væggene eller dem i montrer. De skal ses på nærmeste hold.
Der er i øvrigt fire små tegninger fra hans ophold i København i årene 1794-98.

Caspar David Friedrich (1774-1840) ligger begravet på Trinitatis kirkegård i Dresden. I anledning af 250-året er det blevet forsynet med en stor portal – ikke til alles tilfredshed.

Det nye gravmonument er rejst over den oprindelige sten på Trinitatis Kirkegård.
Foto Hanne Würtz.
Kalkstensklipperne i Sachsish Schweiz er umådeligt smukke, men det kan være lidt af en udfordring at vandre i dem.
Foto Hanne Würtz

Mere kultur

Dagene kan hurtigt forsvinde i denne smukke, gamle barokby, der har været en kulturel sværvægter gennem århundreder. Den er for længst genopbygget efter at have ligget i ruiner i mange år efter bombardementer i 1945. Det var efter DDR-tiden, der kom skred i byggeriet, og nu stråler byen atter med fordums glans og byder på prægtige museer, livligt musikliv, majestætiske bygninger og naturligvis Frauenkirche, der efter bombardementet var forvandlet til én ruinhob. I 2005 stod den genrejst sin oprindelige skikkelse og tiltrækker en lind strøm af besøgende.

Dresden én stor fristelse for dem med en sød tand – ikke mindst op til jul – inden for konditorkunsten med chokolade, marcipan, mandler og meget mere i farvestrålende pakninger, og den berømte Dresden-stollen skal have have en plads i kufferten hjem.

Er vejret til det, kan det anbefales at beundre Dresdens smukke bygninger fra søsiden på en kanalrundtur på Elben. I vintertiden er der krydstogt med hjuldamper til Pilnitz.

Eller man kan sejle/køre til kalkstensbjergene for selv at vandre netop i det område, hvor Caspar David Friedrich på sine ensomme ture hentede inspiration.

Ny skulptur/monument på bakken ved Semperoperaen. Foto Hanne Würtz.


Den stærkt befærdede Carolabrücke over Elben kollapsede for nylig til stor gene for trafikken. Det skete heldigvis om natten, så ingen kom til skade. Foto Hanne Würtz.

Udstillinger i Weimar og New York

Man kan stadig nå udstillingen på Pommersches Landesmuseum i malerens fødeby Greifswald. Den slutter 5. januar 2025. Men man kan året rundt vandre i Caspar David Friedrichs fodspor på Rügen, som han ofte besøgte efter at være flyttet til Dresden.

Weimar har valgt at arrangere en særudstilling fra 22. november til 2. marts 2025 og håber dermed at gøre byen kendt som et kulturelt mødested. Her præsenteres ikke alene malerier, tegninger og tryk af Caspar David Friedrich, men også værker af andre kunstnere inden for romantikken, bl.a. Goethe,Georg Friedrich Kersting, Philipp Otto Runge.

En alvorligt udseende Caspar David Friedrich. Foto Hanne Würtz.

Og har man appetit på endnu mere Caspar David Friedrich, kan man i 2025 tage turen over Atlanten til New York, hvor Metropolitan Museum of Art 8. februar-11. maj vil vise en retrospektiv udstilling “The Soul of Nature” med omkring 75 oliemalerier, tegninger og arbejdsskitser samt værker af nogle af hans samtidige.

Rejseinfo:

I bil ca. 675 km fra grænsen ved Padborg.

Fra Rostock ca. 450 km.

Fly, tog og bus fra henholdsvis Aarhus og København med skift undervejs.

Dresden var sidste mål i rækken af busture, som rejseselskabet CulTours har arrangeret til Caspar David Friedrich-udstillingerne i Tyskland. Se mere på www.cultours.dk

Læs også i Caspar David Friedrichs fodspor

Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 18 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz