Øl-drikkende irere er hyggelige og et meget stolt folkefærd

Det øl-drikkende folk er festligt, men nationalismen spire frem mange steder

Et pubbesøg er et must, når man er i Irland, med øl-drikkende lokale irer. De ligger overalt både på landet og i byerne. Ude på landet fungerer pubben også som købmandsbutik eller posthus, og indehaverne er måske landmand eller bedemand.  Under besøget i Galway gik vi på pub og fandt et bord og snart kom en flink tjener og  spurgte hvad vi ville nyde og jeg svarede blot: “Et par øl.” Hertil replicerende han: “Fint, vi har verdens bedste øl.” Jeg spurgte, hvad det var for en øl: “Carlsberg naturligvis,” svarede tjeneren smilende uden i øvrigt at vide, at jeg var dansker.
 drikkende

Vi kom hurtigt i snak med et par lokale beboere på nabobordet, som sad og drak den ene pint efter den anden. Irerne er ligesom danskerne et øl-drikkende folk. De elsker en god diskussion over et glas øl. l – a pint (1 liter), men den skal drikkes inden for pubtiderne, der sædvanligvis er fra kl. 11 om formiddagen til kl. 23.30 om natten, dog holder nogle pubber lukket et par timer om eftermiddagen. 
Irenes eget verdensberømte øl er Guinness – en bitter øl, som man skal vænne sig til at drikke. Men hos irerne er det meget populært selv om udenlandske ølmærker vinder mere og mere indpas. Ikke mindst vort eget Carlsberg øl – der i øvrigt har licensaftale med Guinness om brygning af det danske øl – dog ikke det bitre øl, men en lager eller pilsner øl, som vi kender det. Carlsbergs øl er meget populær.

Galway bay pub

Under vores snak med gæsterne på pubben, skinnede det tydeligt igennem, at nationalismen trives  i bedste velgående i Irland. Så meget at den daglige TV-avis først læses op på det ældgamle sprog gælisk, som er landets oprindelige keltiske sprog.
Børnene lærer også dette sprog i skolen – rødderne skal ikke glemmes – og enkelte steder ude på landet taler man i dag stadig gælisk. Om det er et bolværk mod den store nabo mod øst, er usagt.
Selv om man samarbejder og er meget afhængig af eksporten især af landbrugsprodukter til England, er det ikke ligefrem roser, der uddeles til regeringen i London og irerne kan godt lide at gøre grin med englænderne.
På en pubben hang en stor plakat (europakort) som viste de europæiske fodboldnationernes styrke set gennem irske fodboldbriller. England var simpelthen væk og i stedet fyldte Irland det meste af Storbritannien!

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 54 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam