Bo alene i fyrtårnet på den lille spanske ø Isla la Pancha

Da det bliver aften og nat er min rejsefælle, Astrid, og jeg alene på den lille ø, Isla la Pancha. Her er bare fyrtårnet, stilheden, havet og månen, der lyser blegt gennem skydækket denne aften sidst i april måned. Vi overnatter i den gamle fyrmesterbolig fra 1857. Her er er indrettet to ferielejligheder, så her kunne faktisk bo et par stykker mere, men denne nat er der bare os.

En lille bro forbinder Isla la Pancha med fastlandet. Foto: Karin Møller-Olsen

Et af Galiciens 44 fyrtårn

Miniputøen Isla la Pancha er forbundet til det spanske fastland med en lille bro. Herfra er der to kilometer til den nærmeste by, Ribadeo, der ligger ved den fjord, der adskiller den spanske region Galicien fra regionen Asturien. Isla la Pancha og Ribadeo ligger i Galicien, som er Spaniens vestligste region. Den har 1.500 kilometer forreven kystlinje langs Biscayen i nord og Atlanterhavet i vest. Fyrtårnet, hvor vi overnatter, går også under navnet Faro de Ribadeo,og er et af ialt 44 fyrtårn langs Galiciens kyst.

Galicien er Spaniens nordvestligste region og afgrænses i syd mod Portugal og i øst mod regionen Asturien. Ribadeo og Isla la Pancha er på kortet markeret med en stiplet rød linje ved nordkysten.
Faro de Ribadeo ligger på den lille ø, Isla la Pancha ved den fjord, der adskiller de to spanske regioner Galicien og Asturien.

Udsigt fra det oprindelige fyr

Inde i fyrmesterboligen er der to døre. En til hver af de to små ferielejligheder. Den til venstre har nummer 18, den til højre, hvor vi bor, nummer 57. Tilsammen årstallet 1857, hvor fyret er bygget. Mellem dørene fører en gammel snoet jerntrappe op til det oprindelige fyr. Herfra er mod syd udsigt over fjorden mod Ribadeo. Mod nord til det nye automatiske fyr, der kom til i 1983.

En gammel jerntrappe snor sig til toppen af det oprindelige fyr fra 1857. Foto: Karin Møller-Olsen
Fra det gamle fyr er der mod syd udsigt over fjorden mod Ribadeo, som er nærmeste by. Foto: Karin Møller-Olsen
Det moderne automatiserede fyrtårn set fra kuplen på det gamle. Forrest i billedet en terrasse, hvor der er servering om eftermiddagen. Foto: Karin Møller-Olsen

Moderne lejlighed med bad og japansk toilet

Vi sover bare en enkelt nat i fyrtårnet, men kunne sagtens være blevet flere dage og have klaret os helt uden at forlade øen. Lejligheden er nemlig udstyret med et køkken med køleskab og alt, hvad der er nødvendigt for enkelt madlavning. I soveværelset er der to store bekvemme senge og bagved hitter et stort badeværelse med designbadekar og tapet med foto af fyret bag det blomstertæppe, der lyser op i rødt om foråret. I et særkilt rum er der et japansk toilet med skylle- og tørrefunktioner, som jeg aldrig helt når at gennemskue.

Det nye fyrtårn fra 1983 ses bag den gamle fyrmesterbolig, der har indbygget fyrtårn. Foto: Karin Møller-Olsen

I Galicien er ialt fire fyrtårn indrettet med hotelværelser. Udover det på Isla la Pancha er det Semáforo de Bares, som også ligger på Galiciens nordkyst, samt Faro de Lariño og Faro de Finisterre, som begge ligger på vestkysten.

Læs også om Hotel O Semaforó – det lille hotel ved verdens ende.

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. I 2024 har jeg modtaget Turespañas pris for den bedste rejseartikel, der giver anledning til at reflektere over bæredygtig turisme i Spanien. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 46 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen