Coop Danmark har for 10.000 kr. sikret sig ti kilo af årets allerførste Samsø-kartofler. I morgen, onsdag (2. maj), kan de købes i udvalgte Irma-, SuperBrugsen og Kvickly-butikker

Række op og række ned: Årets kartoffelhøst på Samsø er undervejs. Foto: VisitSamsø

På en lille mark ved Mosegården i landsbyen Alstrup har kartoffelavler Frank Kristensen hæn­ derne dybt nede i den samske muld. Under de grønne toppe gemmer guldet sig, og hver eneste dyrebar kartoffel graves forsigtigt op. Forud er gået et langt og nervepirrende forløb fra kartoflerne blev sat til spiring ved juletid: ”Jeg har øvet mig på det her hele mit liv, men det er alligevel spændende hvert eneste år. Sol, regn, vind og varme er afgørende for, hvor tidligt og hvor gode de nye Samsø-kartofler er. I år har vi været særligt udfordret af et sent forår, men vi er alligevel kun godt en uge senere på den i forhold til i fjor. Og de ser flotte ud i år, kartofler­ ne,” forklarer Frank Kristensen.

Franks store omhyggelighed, erfaring og viden betaler sig, og han har da også været den første med de nye Samsø-kartofler de seneste tre år. ”Marken her har jeg haft stort held med en del år. Den er ikke særligt stor, den vender mod syd og så er den rigtig godt skærmet mod vind. Det kan kartofler godt lide. Selv på denne lille mark varierer jorden en anelse fra den ene ende til den anden, og det kan man godt smage på de enkelte kartofler. Præcist ligesom vin tager smag fra omgivelserne og stedet,” fastslår Frank. Jo, en kartoffel er ikke bare en kartoffel, når man som Frank har fået den ind med modermælken!

De første gyldne rodfrugter høstes og er klar i udvalgte butikker i morgen, onsdag. Foto: Jeanette Philipsen/VisitSamsø

Der kan sådan set dyrkes nye kartofler året rundt. Det kræver kun et drivhus, masser af varme og kunstigt lys,” forklarer Hans Jørgen Buur, direktør for Samsø Grønt, der er avlernes egen pakke- og distributionscentral. ”Men det gør vi selvfølgelig ikke på Samsø, ligesom vi heller ikke bruger tidligere men ringere kartoffelsorter end den Solist, som f.eks. Frank Kristensen nu kan begynde at høste af. Siden vi på Samsø for godt 100 år siden begyndte at satse på tidlige kartofler, har vi benhårdt gået efter den bedste kvalitet frem for den største mængde. Derfor er vi kendt i hele landet, for at have de allerbedste kartofler, og det er vi naturligvis meget stolte af,” fortæller Hans Jørgen Buur.

Frank sætter sine kartofler til spiring ved juletid. Når de har spiret tilstrækkeligt, potter han dem i sphagnum. Ved påsketid lægges kartoflerne i marken og dækkes over med plast og fiberdug, for at holde på varmen.

Dommerpanelet i dyb koncentration ved Årets Kartoffelmad 2017. Foto: JHJ

Med de første Samsø-kartofler høstet er der nu også sikkerhed for, at kåringen af Årets Kartoffelmad, en tilbagevendende begivenhed på Samsø, kan gennemføres lørdag den 26. maj. På grund af det kolde forår var der længe usikkerhed. De første Samsø-kartofler høstes da også rundt regnet en uge senere end sædvanligt.

En håndfuld af Samsøs flere end 30 spisesteder forventes at deltage i årets konkurrence om det bedste, mest opfindsomme og velsmagende stykke kartoffelsmørrebrød og den ærefulde titel.

Sidste år havde arrangementet omkring 700 gæster og et tilsvarende antal forventes da også i år.

Konferencier Peter Aalbæk Jensen interviewer dansk smørrebrøds nestor Ida Davidsen i 2017. Foto: JHJ

Et kompetent dommerpanel vurderer deltagernes kartoffelmadder. Årets dommerpanel er: Paul Cunningham (Henne Kirkeby Kro), Ida Davidsen (ikon for den danske frokostklassiker),Timm Vladimir (TV-vært på bagedyst og kogebogsforfatter), Jesper Koch (flere Michelin-stjerner), Nadia Mathiasen (mad-blogger med 100.000 følgere), Rasmus Munk (blandt Danmarks dygtiges kokke med et nyt projekt undervejs), Bubber (samsk kartoffelavler med det civile navn Jørgen Christian Jensen) og med filmmanden Peter Aalbæk Jensen som veloplagt konferencier.

Gæsterne kan selv prøve kræfter med kartoffelmadens magi,for alle kan fra et stort tag-selv-bord forsyne sig med brød, kartofler,sild og andre lækkerier, så de selv kan skabe deres bud på den rette kartoffelmad. Den frie adgang til kartoffel-buffetten koster 100 kr..

Konkurrencen Årets Bedste Kartoffelmad arrangeres af VisitSamsø i samarbejde med Samsø Restauratørforening og Samsø Fødevarenetværk og finder sted i Samsø Hallen lørdag den 26.maj fra 11,30-15.

Såfremt man vil gæste Samsø som en-dags turist tilrådes det at bestille færge-plads i god tid, viser tidligere års erfaring.

Nyhøstede Samsø-kartofler vil weekenden 26.-27. maj kunne købes på Samsø ved de velkendte boder langs landevejen.

Det er ganske vist en dyb hemmelighed,men her er adressen på de butikker, som allerede i morgen, onsdag den 2. maj, kan tilbyde årets første Samsø-kartofler: Irma Ordrupvej, Irma Søborg, Irma Jægersborg Allé, SuperBrugsen IsIands Brygge, SuperBrugsen Hornbæk, SuperBrugsen Matthæusgade, Kvickly Holte, Kvickly Allerød, Kvickly Odder og SuperBrugsen Stensballe. 

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 51 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen