I Caspar David Friedrichs fodspor

Tysklands store romantiske maler fejres over hele Tyskland og specielt i fødebyen Greifswald

“Han ser lidt gnaven og utilnærmelig ud, brød sig heller ikke særlig meget om at tale med fremmede. I virkeligheden var han verdens sødeste mand og far, der elskede sin familie.”

Ordene er møntet på Tysklands romantiske maler Caspar David Friedrich, hvis 250 års fødselsdag i år markeres med en række udstillinger og arrangementer over hele landet.

Caroline alias Stephanie Lemcke iført en rød kjole som Carolines fortæller om Caspar David Friedrich som mand og far.
Foto Hanne Würtz

Det er Caroline Friedrich i skikkelse af den unge skuespiller Stephanie Lemcke, iført en rød kjole som Carolines og små støvler, der ikke var egnede til spadsereture i naturen omkring Königsstuhl, hvor hun ofte gik tur. Hun har taget os med på en lille vandring fra Naturerbe Zentrum Rügen til de hvide kridtklinter, som ikke ser ud helt som dengang, de blev malet.

Det berømte maleri ”Kridtklinter på Rügen”, hvor fire personer er samlet på kanten af kalkklipperne med udsigt over vandet, er i virkeligheden sat sammen af to, røber Caroline, som også afslører, hvem personerne på maleriet er: Caspar David Friedrich i to versioner: Den mørke side af ham ligger og kigger dystert ned i dybet, mens den optimistiske side skuer ud. Personen til højre er broderen Christian, mens damen til venstre er Caroline iført samme røde kjole, som hun bærer på turen til kridtklinterne.

Det berømte maleri “Kridtklinter på Rügen” er ifølge ”Caroline” sammensat af to malerier.
Foto Hanne Würtz

Ensomme vandringer

Caspar David Friedrich har 250 år efter sin fødsel (5. september 1774) i Greifswald ved den tyske østersøkyst fået come back i sin fødeby. Han boede her kun de første 20 år af sit liv, men efter at være flyttet til Dresden vendte han ofte tilbage til egnen omkring Rügen, hvor han på sine mange ensomme vandringer – ofte tidligt om morgenen – hentede inspiration til sine malerier. Det var også en morgen kl. 6, han blev gift med den 25-årige Caroline Bommer. Caspar David Friedrich, der da var 45 år, kunne ikke afse et andet tidspunkt. Derfor kunne man forledes til at tro, at ægteskabet ikke var baseret på kærlighed. De fik tre børn, så helt platonisk har det næppe været.

Vi er nået til de smukke, stejle kridtklinter og kigger ned i dybet.
Foto Hanne Würtz
En af de ranke bøge i Rügen National Park Königsstuhl er væltet og får lov at blive liggende. Foto Hanne Würtz

Vi – en håndfuld internationale rejsejournalister – er her for at følge i malerens fodspor. Og blive klar over, hvor besværligt det var, og hvor lang tid det tog at komme fra Dresden til Rügen. Det var med hestedrosche, båd og til fods. Vores rejse er anderledes bekvem med bus fra Greifswald via Stralsund til Nationalparken Jasmund domineret af høje, ranke bøgetræer. Her får træer og buske lov til at klare sig selv – en oplevelsesrig spadseretur takket være et par rangers, som leder os ad alternative ruter uden for de gængse turiststier til Königsstuhl med kridtklinterne.

Det var her, maleren fandt inspiration til førnævnte berømte maleri. Det var dog i Dresden Elbland og Sachsich Schweiz med kalkstensbjergene, han blev inspireret til mange af sine store oliemalerier.

Et af malerens berømte malerier er “Vandreren over tågehavet”.
Foto Hanne Würtz


500 events

I Greifswald vises der ikke så mange malerier som ved de nu afsluttede udstillinger i Hamborg og i Berlin. Fokus er på udstillinger og arrangementer de steder, hvor han færdedes. Alt om hans fortid er optrævlet og præsenteres i detaljer lige fra barndommen med søskende, forældre og øvrige familie, deres indbyrdes familierelationer og deres efterkommere. Så vil man virkelig forske i materialet (desværre kun på tysk), er Greifswald det rette sted.

Godt 500 events er planlagt i jubilæumsåret. Nogle har fundet sted, men de fleste fortsætter resten af 2024 og adskillige ind i 2025.

Skilt i Greifswald viser vej til Caspar David Friedrich Centret.
Foto Hanne Würtz
Ingen tvivl om, at man er på rette ven til Caspar David Friedrich Centret. Foto Hanne Würtz

Fødehjemmet er brændt ned, men genopført som Caspar David Friedrich Centret, hvor hans far levede af at fremstille sæbe og lys. De store kogekar står stadig i kælderen. Fedtet kom fortrinsvis fra får og okser. Dengang havde byen 6.500 indbyggere mod i dag 100.000.

Jubilæumsudstillingen 18. august til 6. oktober omfatter bl.a. hovedværket “Kridtklinter på Rügen”. Det er udlånt fra Winterthur i Schweiz og kan for første gang ses på Friedrichs hjemegn foruden andre hovedværker som “Greifswalder Hafen” og “Eldena-ruinerne”.

Inspireret af malerens vandreture byder museet indtil januar 2025 på en “kunstrejse til fods” uafhængig af den respektive kunstudstilling. Den specielt oprettede vandrerute fører fra forpladsen ind i Museumsgaden. Se efter romantikkens blå blomst, opdag en tidsboks til år 1818 eller test din vandrekondition på et løbebånd.

Pommerns statsmuseum markerer 250-året med særudstillinger indtil december 2022. Der er lånt værker fra nationale og internationale museer. De udstillede værker suppleres med en vandretur gennem hele museet med interaktive scener, der gør Friedrichs liv, arbejde og æra til en nyskabende oplevelse.

Den danske kunstner Ólafur Elíasson er mester for et nyt østvendt vinduesparti i St. Nicholas katedralen i Greifswald.
Foto Hanne Würtz

Dansk kunstværk i kirken

Friedrich blev døbt i St. Nicholas katedralen, og i anledning af 250-året blev den danske kunstner Ólafur Elíasson (ham med regnbuen på ARoS kunstmuseum), bedt om at nydesigne det østvendte vinduesparti. Det fremhæver Friedrich farvespektrum og blev afsløret i april i år.

Caspar David Friedrichs spadsereture gik ofte til ruinerne af Eldona klostret få km uden for Greifswald. Her fandt han inspiration til sine berømte ruinmalerier. Han ville nu nok være flygtet derfra den dag, vi besøgte de maleriske ruiner. Da dannede de nemlig ramme om det årlige Eldenaer Klostermarkt/middelaldermarked med alskens boder og folk klædt i middelalderdragter – meget festligt imellem høje ruiner og store træer omkring. 31. august holdes der i øvrigt en lille koncert med musik, som Friedrich holdt af.

Ruinerne af Eldona klosteret lidt uden for Greifswald har inspireret Caspar David Friedrich til adskillige ruinmalerier.
Foto Hanne Würtz

Som hvert år den sidste weekend i august er der historisk byfestival på Greifswald historiske markedsplads for at hylde byens berømte maler. Besøgende inviteres på en rejse tilbage til den romantiske æra, og mottoet i år er “Gadekunst på Friedrichs tid” med teater, cirkusartister, musikere m.v. Desuden slår byens kulturinstitutioner dørene op til talrige arrangementer.

24. august åbner her den sidste udstilling i serien på tre i 2024, den første i Hamborg, den anden i Berlin og nu i Albertinum og Dresden slot (Residenzschloss). Den vises indtil 5. januar 2025 og bliver fulgt op af en retrospektiv udstilling i New York i 2025.

Selve fødselsdagen den 5. september fejres med byfesten “Kager til Caspar” – ikke bogstaveligt kager, men arrangementer som kunne have fundet sted på hans tid, og deltagerne opfordres til at klæde sig som dengang. Rundspørge blandt dem vil i øvvrigt afsløre, hvilket sted Caspar David Friedrich følte sig mest knyttet til: Hjemstavnen på Rügen specifikt Greifswald eller Dresden, hvor han boede i 40 år.

Tilknytning til Danmark

Caspar David Friedrich er Tysklands store romantiske maler (1774-1840). Da han blev født, var Greifswald svensk, men var faktisk dansk i 170 dage i forbindelse med en byttehandel med Sverige, og dette var uden tvivl medvirkende til hans fortsatte tilknytning til Norden. Han sympatiserede med de nordiske frihedsidéer, havde f.eks. kort hår og rejste til København for at videreuddanne sig på Det Kongelige Danske Kunstakademi, som havde et godt ry. Her blev han i fire år, følte sig dansk og etablerede et livslangt venskab med bl.a. maleren I.C. Dahl, inden han permanent slog sig ned i Dresden.

Mange tolkninger

Caspar David Friedrichs rejser var ikke kun fysiske, han rejste også i fantasien, udvalgte fragmenter fra forskellige steder og samlede dem til ofte lidt tågede landskabsmalerier med ganske små personer som regel med ryggen til, så man som beskuer kan identificere sig med personen på maleriet – føle sig som et lille menneske, ensom og magtesløs i den store natur.

Der er fremsat mange teorier om og tolkninger af Caspar David Friedrichs værker. Om der er skjulte religiøse budskaber, om det er en skildring af egne følelser, melankolien, depressionen.

Caspar David Friedrich blev nærmest glemt efter sin død i 1840, men i 1906 kom han igen til ære og værdighed, da Berlin viste 42 af hans værker sammen med andre maleres. Også nationalsocialisterne med Hitler i spidsen fik kig på hans skildringer af den romantiske tyske natur.

Efter krigen var det slut med berømmelsen. Ingen i kunstverdenen ville røre ved noget, der relaterede til nazismen, før han i 1972 udstillede på Tate Gallery i London og i 1974 i Hamburger Kunsthalle. Det førte til mange andre udstillinger samt bogudgivelser om Caspar David Friedrich og hans værker, og i dag anses han for at være en af verdens største romantiske malere.

Portræt af en dystert udseende Caspar David Friedrich.
Foto Hanne Würtz

Rejsen dertil:

Fra København med bus/færge over Rostock ca. 8 timer, med tog/færge over Rostock ca. 10 timer

Fra Jylland: nemmest i bil fra Padborg 375 km/knap 4 timer.

Tog/bus fra f.eks. Aarhus via Hamborg med flere skift undervejs 306 km/ca. 9-11 timer.

Jeg var inviteret af Tysk Turist Information, som ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.






Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 18 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz